Forskere kan se tilbage til universets begyndelse

Ant_Nebula
Forskere kan se tilbage til Big Bang.

Forskere kan nu forklare den voldsomme udvidelse lige efter Big Bang – et kapitel, der hidtil har manglet i teorien om verdens opståen. Det fortalte amerikanske astrofysikere på en pressekonference på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Massachusetts, USA mandag. Der er tale om beviser for den inflationsproces, som er blevet forudsagt som forklaring på, hvordan universet ser ud i dag. Steen Hansen, lektor i astrofysik på Niels Bohr Instituttet, forklarer den nye opdagelse sådan:

– Der er nogen ting i Big Bang modellen, som ikke er beskrevet tilstrækkeligt godt. Disse problemer kan man blandt andet løse ved at introducere det, man kalder inflation i det tidlige univers. Inflation fik universet til at ekspandere meget hurtigt.

Det vil sandsynligvis være med til at besvare nogle af de problemer, vi har i dag, siger Steen Hansen, lektor i astrofysik

Det er denne teori om universets begyndelse, der nu er blevet bekræftet, og selvom forskerne stadig mener, at resultaterne skal testes af andre indenfor området, er de ret sikre på deres opdagelse.

– Det har været som at lede efter en nål i en høstak, men i stedet for fandt vi et koben, sagde en af forskerne, Clem Pryke fra University of Minnesota, på pressemødet.

Indtil nu har astrofysikere ikke kunnet se længere tilbage i tiden end 400 000 år efter Big Bang.

– Problemet i dag er de fotoner, der kommer ned til os og som blev frigivet den gang, hvor universet var 400 000 år gammelt. Vi kan altså ikke se længere tilbage end det. Man får nu en metode, der kan se nogle effekter af, hvad der gik forud, forklarer Steen Hansen.

Læs også: Lider Jorden samme skæbne som Mars?

Einstein forudså det

BICEP2 er et teleskop fra 2010.
Teleskopet måler polariserede fotoner for at undersøge teorien om inflation.
BICEP2 står på Sydpolen på Amundsen-Scott South Pole Station.
Eksperimentet er foretaget af Harvard College Observatory og Smithsonian Astrophysical Observatory.

Albert Einstein forudså gravitationsbølger i sin generelle relativitetsteori. Bølgerne er aldrig, før nu, blevet observeret direkte. Det er disse bølger, man ved eksperimentet nu har fået bekræftet, fortalte forskerne på pressemødet.

– Vi har fundet gravitationsbølgerne, sagde forskerne. Og det er netop denne information mange havde håbet på.

– Det vil sandsynligvis være med til at besvare nogle af de problemer, vi har i dag, sagde Steen Hansen.

Eksperimentet, der er blevet til med hjælp fra teleskoperne BICEP1 og BICEP2, er lidt ligesom at gå tilbage i tiden.

– Det svarer lidt til, at du ser din kæreste stille sin cykel i gangen, så kan du ikke se, hvad der er sket på cykelturen. Men hvis du går ned og kigger efter, og ser at cyklen har nogle ridser, så ved du, at hun nok er kørt ind i en anden cykel. Du ved selvfølgelig ikke præcis, hvad det er, men du kan gå hen og analysere de her ridser, og så kan du sige noget om den cykeltur, hun har været på. Til trods for, at du ikke var med på cykelturen, forklarer Steen Hansen om den banebrydende opdagelse.