Overtager denne robot mon verden?

En firebenet, hundelignende robot bevæger sig mod en dør for at åbne den, alt imens en mand med en hockeystav forsøger at standse den ved både at banke den på hovedet, presse døren i modsatte retning end maskinen ønsker og ved at hive dens krop tilbage væk fra døren. Men maskinen kæmper tilbage over for modstanden fra manden gang på gang. Den vil fortsætte sin opgave, som den også fuldfører til sidst.

Ovenstående scenarie udspiller sig i en video fra den amerikanske robotvirksomhed Boston Dynamics, hvor deres nye robothund SpotMini bliver vist frem. Videoen viser, hvordan robotten bliver ved og ved med at sætte alt ind på  at fuldføre sin opgave til trods for modstanden, den bliver udsat for fra menneskets side.

”Robotterne-overtager-verden”-perspektivet

Videoen er blevet vist omkring fire millioner gange på Youtube på kun to uger, og ifølge forsker i robotteknologi ved IT Universitetet Kasper Støy, er der en helt bestemt årsag til, at så mange finder denne nye robothund så interessant.

– Det er jo nok på grund af ”robotterne-overtager-verden”-perspektivet. Jeg synes dog ikke, det er så relevant at tænke sådan, men det er dog noget, jeg hører tit. Der er jo et tæt samspil mellem robotter i virkeligheden og i science fiction, og robotterne startede jo i science fiction-verdenen, så forventningen om, at robotter overtager verden er omkring 100 år gammel. Det er en fortælling, vi har med i vores kultur, der er blevet gentaget tusind gange, så det er noget, der er meget nemt at tro på.

Forventningen om, at robotter overtager verden er omkring 100 år gammel. Det er en fortælling, vi har med i vores kultur, der er blevet gentaget tusind gange, så det er noget, der er meget nemt at tro på.
Forsker i robotteknologi, Kasper Støy

Et fremtidsscenarie med robotter, der er blevet så udviklede, at de kan og vil bekæmpe menneskeracen, er dog ikke et scenarie, forskeren selv finder relevant eller er bekymret for. Han mener, at der skal skelnes skarpere mellem ordene robot og maskine, fordi robot-ordet skaber associationer til science fiction. Men der er langt fra de robotter der findes i fiktionen til de robotter, der findes i virkeligheden. Forsker i robotteknologi ved Aalborg Universitet Rasmus Skovgaard Andersen bekræfter Kasper Støy i, at man slet ikke kan tale om sådan et science fiction-scenarie

– Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad det kan ende med, men vi er utroligt, utroligt, utroligt langt fra, at man overhovedet kan tale om det, siger Rasmus Skovgaard Andersen

Få et overblik over, hvad robothunden har at byde på:

Robothunde i hjemmet?

Meningen med robothunden SpotMini er, at den skal kunne operere i kontorer, private hjem og til udendørs brug, skriver Boston Dynamics på deres hjemmeside. Den kan hjælpe med hverdagsopgaver som at tømme opvaskemaskinen, bringe drikkevarer og sortere skraldet.

Hverken Kasper Støy eller Rasmus Skovgaard Andersen tror dog på, at det i den nærmeste fremtid vil blive muligt for en sådan robothund at færdes iblandt mennesker i et kontormiljø eller i et privat hjem. Begge forskere påtaler de sikkerhedsmæssige udfordringer, der er, når mennesker omgås robotter.

Med det i mente, at den er ret dyr, og den faktisk kun lige kan det, der bliver vist i videoen, og i øvrigt så virker det nok heller ikke hver gang, så begynder det ligesom lidt at falde fra hinanden, i forhold til hvor stort et gennembrud det vil være
Forsker i robotteknologi, Kasper Støy

– Det er en udfordring, når robotter indgår i en sammenhæng med mennesker, for hvordan sørger man for at lave nogle retningslinjer, så man kan garantere, at de er sikre? Det her er jo bare noget Boston Dynamics selv laver i deres laboratorium, men ligeså snart det skal bruges til noget, så er de nødt til at dokumentere, at det er sikkert, siger Rasmus Skovgaard Andersen.

Fremtidmæssigt tror Kasper Støy ikke, at robothunden får det store gennembrud i den virkelige verden.

– Det er jo en flot teknologisk demonstration, men den peger ikke så meget længere end det. Man skal huske på, at robotten er ret dyr, og den faktisk kun lige kan det, der bliver vist i videoen, og i øvrigt så virker det nok heller ikke hver gang, så begynder det ligesom lidt at falde fra hinanden, i forhold til hvor stort et gennembrud det vil være, siger Kasper Støy.

Sådan gjorde jeg: Idéen til artiklen stammer fra Boston Dynamics’ video, hvor de præsenterer deres nye robot og en undren over, hvordan den kan blive anvendt ude i den virkelige verden. Alle kilder er blevet interviewet over telefonen.