Skrevet af: Sarah Victoria Gratløv og Matilde Vestergaard Laursen
Danske restauranter har under krisen flere gange måtte vise, at de kan være omstillingsparate.
Nu skal restauranter og caféer landet over endnu engang omdirigere – men denne gang for at modtage en masse gæster.
Efter måneders ventetid kan danske restaurantejere endelig se frem til at åbne igen.
Ifølge regeringens genåbningsplan kan restauranter og caféer nemlig fra på onsdag åbne for udendørsservering for grupper op til 50 personer, uden gæster behøver at fremvise et coronapas. For indendørsservering kan restauranter og caféer lukke op for selskaber på 10 personer, hvis gæsterne kan fremvise et gyldigt coronapas.
Den nyhed ramte som en stor glædelig overraskelse hos Marie Vedel, der er medejer og restauratør af spisehuset Grundsmag i Roskilde. Hun er både “overrasket” og “lykkelig” over den yderligere genåbning.
– Gud, hold da op, hvad skete der lige over natten? siger Marie Vedel.
Spisehuset havde ikke regnet med en fremrykning af genåbningen, men de har allerede taget arbejdshandskerne på. Der er blevet taget kontakt til alle medarbejdere og fundet personale til den store genåbningsdag.
– Pulsen er steget lige pludselig. Vi er i totalt kaos her, men vi glæder os, siger Marie Vedel.
Lokale glæder sig til at lange til fadet
En anden lettet restaurantejer er Malene Mikkelsen, ejer af Florentz Café & Brasserie i Roskilde gågade. Hun glæder sig over nyheden, og er klar til at byde gæster velkommen d. 21. april.
– Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang igen. Det har været nogle lange måneder, siger hun.
Læs også: Lokales lyst til smørrebrød hjælper Café Egedal gennem corona-krisen
Generelt om den politiske aftale:
- Aftalen blev indgået af regeringen og alle partier uden Nye Borgerlige natten til den 16. april
- Museer, aktivitetscentre, kunsthaller og biblioteker åbner med coronapas den 21. april 2021.
- Store indkøbscentre og stormagasiner åbner også 21. april 2021
- Udendørsservering åbnes uden fremvisning af coronapas for op til 50 personer den 21. april 2021
- Indendørsservering kræver coronapas, og forsamlinger må højst være på 10 personer den 21. april 2021
- Restauranter og caféer skal lukke senest kl. 23 med sidste udskænkning kl. 23
Florentz Café & Brasserie i Roskilde har under krisen haft fuldstændig lukket ned, men har brugt ventetiden på at forberede sig til genåbningen. Caféen har allerede oplevet stor aktivitet i bordbestillingerne, og Malene Mikkelsen har en bøn til de lokale borgere i Roskilde.
– Vi håber virkelig, at folk har lyst til at støtte lokalt op om spisestederne, siger hun.
Hos Spisehuset Grundsmag har Marie Vedel også oplevet stor interesse fra lokale, der savner at komme på restaurantbesøg.
– Vi har kunnet mærke, når vi har gået på gågaden, at stamkunder har sagt, de glæder sig til at komme igen, siger hun.
Restauranter har ikke ligget på den lade side
Under nedlukningen har restauranter og caféer måtte tænke i nye baner for at opretholde driften.
Marie Vedel fortæller, at de har haft tid til at renovere og få spisehuset til at stå helt skarpt, til gæsterne kommer.
– Vi har renoveret udemøbler, malet og brugt vinteren på at få ordnet nogle praktiske ting, siger Marie Vedel og tilføjer:
– Nu er vi helt klar. Vi kan ikke blive mere klar, siger Marie Vedel.
Sådan gjorde vi: Journalisterne ville undersøge hvordan lokale restauranter og caféer i Roskilde oplevede Folketingets Rammeaftale om plan for genåbning af Danmark, som blev vedtaget natten til d. 15 april 2021.