Børnefamilier i Høje-Taastrup skal finde bonusbedste digitalt

En reservebedste kan være en støtte for et barn, der af forskellige årsager mangler en bedsteforælder i sit liv. Foto: Andrea Piacquadio

For få ældre kvinder og mænd har meldt sig til Reservebedste-ordningen i Høje-Taastrup Kommune.

Derfor bliver ordningen ikke genindført som planlagt. I stedet mener viceborgermester Esat Sentürk (R), at børnefamilier og ældre fremover skal finde hinanden på den digitale platform for fælleskaber, der hedder Boblberg.

Initiativet har tidligere været brugt i Høje-Taastrup kommune, hvor en lokal forening stod for at finde de ældre.

– Det var meget svært at genetablere ordningen, fordi den tidligere forening, der lavede Reservebedste-ordningen er lukket. Derefter var det svært at finde ældre til initiativet, siger Esat Sentürk (R).

Et årligt beløb på 125.000 kr. til ordningen frem til 2026 var ellers forhandlet hjem under forrige budgetforhandlinger. Det fremgår af Høje-Taastrups budgetforlig i 2023.

Pengene skal nu bruges på et abonnement på den digitale platform, der hedder Boblberg. Håbet er så, at flere “bedster” vil melde sig på banen, for der er flere familier, der savner en bedste.

Der kan være flere grunde til at søge en reservebedste. Det vigtigste er, at et barn, der mangler en bedsteforælder i sit liv, får en meningsfuld relation til en ældre.

Hvad er Boblberg?

  • En app og hjemmeside for fællesskaber.
  • Borgere fra hele landet kan dele interesser og oplevelser.
  • Samarbejder med Røde Kors og mere end 50 kommuner om at styrke de sociale fællesskaber i kommunerne.

Kilde: Boblberg.dk

Esat Sentürk (R) er ærgerlig over, at det ikke har været muligt at holde liv i den gamle ordning.

Han håber derfor, at Reservebedste-ordningen lykkes online, selvom det kan blive en udfordring at få de ældre til at bruge den digitale platform.

– Vi dropper ikke idéen helt. Vi siger bare, at vi får dækket behovet gennem Boblberg i tre år, siger Esat Sentürk (R).

Børnefamilier, der leder efter en reservebedste, skal oprette en profil på Boblberg. Det samme skal ældre, der gerne vil være reservebedste. På Boblberg kan man oprette et opslag eller kontakte brugere, der allerede har skrevet, hvad de søger i en reservebedste eller et reservebarnebarn.

Ældre risikerer at blive ekskluderet

Pensionister i dag har forskellige forudsætninger for at begå sig digitalt, nogle går på pension fra et arbejdsliv, der har været digitalt, mens andre ikke har nogen digitale evner med i bagagen.

Det har indflydelse på de ældres mulighed for at bruge den digitale Reservebedste-ordning, mener Signe Louise Yndigegn, lektor på ITU og ekspert i digital eksklusion.

– Folk kan have mange forskellige erfaringer fra deres arbejdsliv i forhold til at begå sig i digitalt, så det kommer an på, hvilken erfaring de tager med, siger hun.

Læs også: Legeaftaler og gode råd: Sådan kan danske forældre hjælpe ukrainske flygtningebørn

Forskellen i erfaringer kan betyde, at nogle ældre, der ellers gerne ville være med i ordningen, ikke kommer med.

– Jeg kan forestille mig, at der er en del, som er vant til det og derfor også vil kunne, men jeg kan også se en gruppe, som bliver ekskluderet, fordi det er for kompliceret, siger lektor Signe Louise Yndigegn.

Det kan også skabe forvirring, at Boblberg er en platform, der henvender sig til alle former for sociale fællesskaber, mener Signe Louise Yndigegn.

– Mange ældre har givet udtryk for, at det er forvirrende at komme ind på en platform, der har flere forskellige formål, siger hun.

Det kan fortsat blive svært at få de ældre med 

Og selvom lysten er der, så er det ikke alle ældre, der har tid til at deltage i kommunale initiativer, påpeger Elisabeth Abel, medlem af Seniorrådet i Høje-Taastrup Kommune.

– De har ikke overskud til det, hvis de selv har 4, 5 eller 6 børnebørn. Jeg har selv fire børnebørn, så jeg ville ikke have tid til det, siger hun.

Læs også: Ældre oplever svindel: Nu sætter kommune ind

Elisabeth Abel er ikke sikker på, at den digitale platform vil få flere ældre til at være reservebedsteforælder. Og hvis det skal lykkes, skal kommunen gøre noget for, at de ældre kommer til at lære Boblberg at kende.

– De fleste borgere har trods alt en smartphone. Det er meget få, der ikke har. Men der skal gøres reklame for det, hvis de vil bruge dén platform, siger hun.

De digitale seniorer kommer

Selvom det kan tage tid at få de ældre til at bruge platformen, er det alligevel en god idé at investere i digitalisering blandt de ældre borgere.

– Jeg har den holdning, at man skal tænke fremad og huske på, at om fem år så er det en anden generation og en anden type seniorer, der kommer, og de bliver mere og mere erfarne i digitale muligheder, siger Elisabeth Abel.

Hvor mange familier, der står og mangler en reservebedste ved Esat Sentürk (R) ikke, men han tror, at behovet er blevet større i takt med, at der er kommet flere børnefamilier til kommunen.

– Vi har fået en del flere børnefamilier i kommunen, så behovet er nok større, end det var for et par år siden, siger han.

Esat Sentürk (R) forventer, at byrådet vil stemme ja til at bruge midlerne fra reservebedste-ordningen på Boblberg.

Sådan gjorde vi: Nyheden stammer fra et Facebook opslag af Esat Stentürk (R) om reservebedsteforældre-ordningen, som han vil flytte over på platformen Boblberg. De tre kilder er interviewet telefonisk, og tallene er fundet på Høje-Taastrup kommunes hjemmeside.