Folketinget enige: ME er en fysisk lidelse

Folketinget var i torsdags enige om, at ME skulle anderkendes som en fysisk lidelse. Resultatet var 107 for og nul imod.
Foto: Flickr, Peter Leth

Det var en stor dag for danske ME-patienter og deres pårørende, da folketinget torsdag den 14. marts stemte for, at den kroniske lidelse, ME, skulle anerkendes som en fysisk lidelse.

Sygdommen var før anset som en funktionel lidelse, hvilket medførte, at størstedelen af ME-patienterne i Danmark fik en behandling, de ikke mente de havde gavn af.

Enhedslistens sundheds- og psykiatriordfører, Peder Hvelplund, er glad for resultatet.

– Jeg har endnu ikke mødt en ME-patient, som har haft gavn af den behandling, der har været tilbudt indtil videre (gradueret genoptræning, red.), så det glæder mig, at ME er blevet anerkendt som en fysisk lidelse, siger han.

Læs også: TV: Fejlbehandling i fire år efterlod Stine med kroniske smerter

Et rørende resultat

ME-foreningens videnskabskonsulent, Vibeke Vind, der til dagligt arbejder som biokemiker, er også i jubel over afstemningens resultat. Hun var selv tilstede under debatten den 12. marts og var meget rørt over situationen.

– Det er et kæmpe gennembrud. Det blev et enstemmigt ‘ja’ i folketinget. Det var virkeligt rørende. Sundhedsordførerne udviste en empati og forståelse, der nåede os helt oppe på balkonen. Det har vi aldrig prøvet før, siger hun.

Vibeke Vind er selv ME-ramt, men er en af de heldige, hvor sygdommen ikke er totalt invaliderende.

De ME-ramtes pårørende var også meget berørte af afstemningens resultat. Hjalte Ilsøe Gustavussen er bror til en 29 årig kvinde, som er sengeliggende 24 timer i døgnet.

– Jeg fik et opkald fra min mor, da afstemningen havde fundet sted. Det er noget af det mest surrealistiske, jeg har prøvet. Min mor græd i telefonen, imens hun sagde, ‘det er et enigt folketing; Vi har vundet!’, siger Hjalte Ilsøe Gustavussen.

I grafikken herunder kan du få et overblik over ME-sygdommens historie. Artiklen fortsætter efter tidslinjen.

Historien om ME

Med det enstemmige ‘ja’, gik Folketinget mod Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der ellers rådede politikkerne til at fastholde ME som en funktionel lidelse.

– Det er i ekstremt sjældne tilfælde, at man skal bryde med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. I dette tilfælde var Sundhedsstyrelsens foreslåede behandlingsmetode meget konservativ og baseret på begrænset evidens, siger Peder Hvelplund.

Sådan gjorde vi: Artiklen blev udformet som en opfølgende historie til ME-debatten og de artikler, som redaktionen har udgivet i opløbet til afstemningen torsdag den 14. marts. Citaterne er indsamlet gennem telefoninterviews.

5 Responses to "Folketinget enige: ME er en fysisk lidelse"