Ukrainere får tiltrængt mødested i Hvidovre

Det nye mødested er blevet fyldt med donationer fra frivillige. Foto: Stella Buur Rasmussen.
Det nye mødested er blevet fyldt med donationer fra frivillige. Foto: Stella Buur Rasmussen.

Bløde sofaer, brætspil og legetøj.

Selvom der er krig i hjemlandet, er der også brug behagelige rammer, hvor man kan smide benene op og få en sludder for en sladder.

Derfor har lokale ildsjæle sammen med Hvidovre kommune indrettet 130 kvadratmeter med alt, der skal til for at skabe et hyggelig mødested for flygtede ukrainere.

Hele projektet er stablet på benene på under en uge og bliver indviet onsdag eftermiddag.

Det dagligstuelignende lokale er indrettet med donerede møbler, legetøj og brætspil fra frivillige, fortæller Carsten Smith Rindom, der er vandrehjemsleder på vandrehjemmet Belægningen, hvor 44 ukrainske flygtninge bor, hvoraf omkring 21 er børn.

Tiltrængt initiativ

Mødestedet er ifølge Carsten Smith Rindom tiltrængt, da de hos vandrehjemmet Belægningen ikke har faciliteterne til at samle alle de ukrainske flygtninge i et lokale, hvilket ikke har været optimalt.

Fakta om krigen i Ukraine

Krigen i Ukraine startede torsdag d. 24. februar 2022, da Rusland sendte sine tropper ind i Ukraine

4,244,595 millioner er på nuværende tidspunkt flygtet fra Ukraine

Op imod 30.000 af de ukrainske flygtninge er flygtet til Danmark

44 ukrainske flygtninge bor i Hvidovre, hvoraf 21 er børn

Kilde: UNHCR og Udlændingestyrelsen

– Mødestedet er tiltænkt som et samlingssted for de ukrainske flygtninge, men også et sted hvor ukrainerne kan mødes med de mange frivillige, som har været med til at tage imod de ukrainske flygtninge, siger Carsten Smith Rindom.

Mødestedet vil være åbent mellem klokken 10 – 21 hver dag.

Læs også: Drømmen om Superliga i Hvidovre: »Der er lang vej endnu«

Hjælp fra både virksomheder og frivillige

Behovet for et større lokale, der kunne fungere som mødested for de ukrainske flygtninge og de mange frivillige, var også klart for Henning Anker Thomsen, der er faglig konsulent for Hvidovre Kommune, og en af dem, der har været med til stå for at få etableret mødestedet i Avedørelejren.

– Det var virksomheden STATE OF WOW, der kontaktede kommunen for at stille deres lokale til rådighed for ukrainske flygtninge, fortæller Henning Anker Thomsen.

STATE OF WOW valgte at stille deres lokale til rådighed, da de gerne ville være med til løse et af de problemer, der er opstået i forbindelse med krigen i Ukraine, siger ejer og administrerende direktør i STATE OF WOW, Allan Muff.

Læs også: Kunstnere donerer værker til fordel for ukrainske flygtninge

– Da jeg hørte, at de ukrainske flygtninge var i indkvarteret i lokalerne i Belægningen og Retræten, gav det lige pludselig rigtig god mening at stille vores lokale til rådighed, siger Allan Muff.

Mødestedet er et tiltrængt initiativ, der skal give hjemlige rammer for de ukrainske flygtninge i Hvidovre. Foto: Stella Buur Rasmussen.
Mødestedet er et tiltrængt initiativ, der skal give hjemlige rammer for de ukrainske flygtninge i Hvidovre. Foto: Stella Buur Rasmussen.

Lokalerne var egentlig fra virksomhedens side tiltænkt at skulle huse familier, der tog imod ukrainske flygtninge, men behovet for et samlingssted var større, vurderede Hvidovre Kommune.

Efter STATE OF WOW havde kontaktet kommunen, begyndte planlægningen af mødestedet for Henning Anker Thomsen og de mange frivillige, der har gjort indvielsen af mødestedet muligt.

“Det er gået stærkt”

Etableringen af mødestedet er sket på lidt under en uge, grunden til at det er gået så stærk, er fordi så mange frivillige har været med til at indrette mødestedet og har doneret både computere, brætspil, legetøj, møbler og meget andet. Der har været stor opbakning fra alle kanter, fortæller Henning Anker Thomsen.

– Det er simpelthen gået så stærkt, og det er takket være de mange frivillige, siger Henning Anker Thomsen, initiativtager til mødestedet og faglig konsulent for Hvidovre Kommune.

Mødestedet åbnede i sidste uge (uge 13), men lokalet bliver nu indviet onsdag d. 6. april med et arrangement for de ukrainske flygtninge og frivillige, der har været med til at stå for etableringen af mødestedet.

Til arrangementet vil de ukrainske flygtninge og de frivillige få mulighed for at mødes, og der blive serveret ukrainsk kage, fortæller Henning Anker Thomsen.

De ukrainske flygtninge bor på vandrehjemmet Belægningen og i lokalet Retræten. Mødestedet ligger 200 meter fra bostederne.
Foto: Stella Buur Rasmussen

Hvidovre Kommune har på stående fod indkvarteret 44 ukrainske flygtninge på vandrehjemmet Belægningen og på Retræten.

Arrangementet for indvielsen er for særligt inviterede og vil foregå i det nye mødested i Avedørelejren onsdag eftermiddag.

Foruden det aktuelle projekt, så oplever Hvidovre Kommune en stor interesse fra borgere, som ønsker at være frivillige.

Sådan gjorde vi: Idéen til historien kom fra en samtale i en genbrugsbutik, der ledte til en opringning til vandrehjemmet Belægningen, hvor indvielsen af mødestedet blev nævnt i samtalen. Herefter blev de relevante kilder interviewet telefonisk.