Amager: Cykeltrafik bringer hestepiger i livsfare

Dorota Seemann med hesten Lødin. Hun er en af de hesteejere, der er træt af de mange cykelløb, som skaber livsfarlige situationer for hende og andre hesteejere. Foto: Andrea Dragsdahl

På Amagers landeveje vrimler det med motionsentusiaster, men de lokale hesteejere anklager cykelrytterne for at køre så hensynsløst, at der opstår livsfarlige situationer for begge parter. De populære cykelruter strækker sig gennem de samme områder, som hesteejerne benytter til at komme i skoven, og det skaber mange farlige situationer. Hestene kan nemlig blive bange, løbe løbsk og endda sparke efter cyklerne, hvis de kommer for tæt på.

For Anne Egholm Faursch, der har boet i området i 30 år, er det tydeligt, at de mange cykel-arrangementer belaster området voldsomt.

Læs også: Heste rykker måske ind på cykelstierne

– Der er daglig cykeltræning i området, og det er store flokke, hvor al respekt og hensyn tilsidesættes. De overholder ikke færdselsloven, holder ikke tilbage ved vigepligt, giver ikke tegn, og i rundkørslerne flyver de bare igennem, siger Anne Egholm Faursch, der både rider og kører hestevogn i området.

– Jeg har flere gange oplevet, at cyklisterne har så travlt, at de ræser forbi og kommer til at snitte hestene med cyklen eller deres krop. Så reagerer hesten ved at flygte, og det kan gå rigtig galt, siger Anne Egholm Faursch.

Knækkede tænder og varige mén

En af de mange hesteejere, der har oplevet, at det kan gå rigtig galt, når cyklisterne ikke holder afstand til hestene, er Dorota Seemann. For nogle år siden måtte hun hjælpe en 17-årig pige på skadestuen efter, at hun var blevet kørt ned af en cykelrytter bagfra.

– Hun gik bare med sin hest i vejkanten, men cyklisten så slet ikke op, og så kørte han direkte ind i hende. Hun knækkede fortænderne og slog ryggen, så hun stadig går til kiropraktor i dag, siger Dorota Seemann, der også fortæller, at cykelrytteren kørte videre, inden pigen fik hans navn eller telefonnummer.

Pensionist blev kørt ned

Dorota Seemann har oplevet, at en cyklist i iveren efter at overhale hende og moren, der gik ved siden af hesten, kørte så tæt på, at Dorota Seemanns dengang 78-årige mor snublede og var ved at falde i grøften.

– Hun slog skulderen og hoften, og så fik hun jo et kæmpe chok. Men det kunne være gået meget værre, og i værste fald kunne hun jo have brækket hoften. Han blev faktisk sur på min mor, skældte hende ud og kørte videre. Han mente åbenbart, at det var hendes skyld, siger Dorota Seemann.

”Mandagsræs” kan være problemet

Laila Ekberg, der også har sin hest i området, hvor de mange cykelløb afholdes, er ked af konflikten, men siger at mængden af arrangementer er blevet for stor. Hun siger, at det særligt skyldes, at firmaet Veggerby Sport & Kultur, der er ejet af tidligere toprytter, Jens Veggerby, afholder motionsløb for virksomheder.

– Fra rytternes side, er problemet at cykelrytterne ikke overholder almindelige færdselsregler, og slet ikke viser hensyn til os. Da det nu viser sig, at firmaet Veggerby kører event-løb for firmaer, så forklarer det måske, hvorfor det efterhånden føles meget massivt, siger Laila Ekberg.

De lokale foreninger får skylden

Den lokale cykelforening, Amager Cyklering, er kede af, at de ofte får skylden for tiltag fra de kommercielle virksomheder.

– Vi er meget kede af, at tonen er blevet så hård. Vores medlemmer oplever ofte at få skylden for mange af de private og kommercielle tiltag, som ikke nødvendigvis gør den samme indsats som os, for at rådgive, vejlede og instruere sine cykelryttere i, hvordan man gør, når man møder heste på ruten.

Det siger bestyrelsesmedlem i Amager Cyklering, Morten Anderson, der ofte oplever, at klagere fejlagtigt har troet, at udefrakommende cykelryttere tilhører Amager Cyklering.

Læs også: Specielle legepladser skal gøre børn til gode cyklister

Morten Anderson siger også, at en god dialog med hesteejerne er vigtig for dem, og at de drøfter hver klage med deres medlemmer, ligesom de gerne inviterer hesteejerne til at komme forbi og løse konflikten. Ingen har endnu taget imod det tilbud.

Veggerby afviser anklager

Da Netavisen forsøger at få fat på Direktøren for Veggerby Sport & Kultur, Jens Veggerby, er han på ferie og ønsker ikke at medvirke.

Han skriver dog i en mail, at firmaet kun har arrangeret cykelløb på Amager tre gange i løbet af 2017 med cirka 40 deltagere per løb.

Veggerby linker i mailen til et kort over ruten og skriver desuden, at der forud for løbene er blevet adverseret hos Københavns Politi såvel som Tårnby Kommune.

Til sidst i mailen skriver han,

– Når det så er sagt, bør du prøve at tage et kig på cykelstierne ude i netop dette område, som stort set er ufremkommelige på grund af hestepære mm.

Cyklisterne kan også komme til skade

Jens Veggerbys afsluttende kommentar peger på, at ikke kun hesterytterne bliver generet eller bragt i fare.

Også cykelrytterne risikerer nemlig at komme til skade, når hestene bliver bange. Det oplevede Lone Sivebaek i foråret, da hendes hest blev bange for en gruppe cykelryttere. Da gruppen kommer kørende med høj fart, bliver hesten bange, og mens hun giver tegn til gruppen, forsøger hesten at flygte.

– De opdager det heldigvis, men der er de så tæt på os, at de må bremse meget hårdt op, og nogen af dem kører ind i hinanden og styrter. Der skete dem heldigvis ikke noget, men de var meget tæt på at buldre lige ind i min hest, siger Lone Sivebaek, som understreger, at hesten ellers er meget trafikvant, men at store cykelgrupper i høj fart skræmmer selv de bedste.

(Opdateret 19/12 2017: Jens Veggerby har reageret på Netavisens henvendelser, og hans kommentarer er blevet tilføjet )

 

4 Responses to "Amager: Cykeltrafik bringer hestepiger i livsfare"

 1. Henrik   16. oktober 2017 at 21:46

  Skal ikke gøre mig til hesteekspert , men har en vis erfaring med de firbenede med en datter der har redet i snart 20 år. Jeg møder mange fornuftige og rutinerede ryttere på tonseren , men møder ind imellem også meget unge og usikre ryttere som eksempelvis trækker heste på fold alene over vejen, eller ikke har rutine og kontrol over hesten når der kommer trafik. Har mega respekt for de store dyr ( har set lidt af hvert i stald og ridehus ) og har mere end en gang oplevet heste som bliver nervøse når jeg kommer bagfra , selvom jeg sørger for at køre over i modsatte bane og ikke kører frihjul. Kort sagt , der er urutinered unge ryttere som får lov at komme ud , nogle gange alene, og der er også heste som ikke er trafiksikre på vejene omkring tonseren. Min oplevelse er det er et fåtal, men det er nok til at skabe farlige situationer, og det er uden distussion rytterens ansvar at hesten er trafiksikker overfor fodgængere, cyklister og billister

 2. Reno jensen   18. oktober 2017 at 20:42

  Må også sige til kommentaren at det er tarveligt at voksne mænd ikke respektere og viser hensyn til små piger og dyr, for rutine i at have med heste at gøre kræver sin tid med omgang med heste.
  Mvh Reno

 3. Henrik   18. oktober 2017 at 22:24

  Kære Reno – jeg beklager hvis det fremstår som om jeg ikke respekterer mine medtrafikanter uanset alder og om de er til hest, cykel, bens, bil ….. Når det så er sagt, må det vel forventes at rideskole og forældre tager ansvar for at heste og børn er klar til at gebærde sig i trafikken inden de slippes løs. Det er simpelthen for farligt ( og egentligt også lidt egoistisk ) at slippe børn og heste ud og gamble på andre kan opdrage dem, eller skal vise hensyn intil de har lært sig selv at færdes i trafikken. Jeg ved af erfaring at de fleste rideskoler før et stort arbejde for at lære de unge ryttere at passe heste etc. , hvorfor ikke gøre det at færdes sikkert i trafikken til hest til en naturlig del af undervisningen, ligesom der er trafikundervisning og cykelprøve i skolen. Mvh / Henrik

 4. Anders   19. oktober 2017 at 21:12

  Vi er i 2017. Er det ikke på tide at lade hesten fri istedet for at oprette et fornøjelsesforhold som hesten ikke har sagt ja til? Slip hestene fri og lad menneskeskabte veje være for mennesker. Heste hører ikke hjemme her og bør i vor tid ikke udnyttes til egen fornøjelse. Den tid er forbi, så smid ponchoen hestefolk og kom ind i den moderne tid