Delfiner danner bander i jagten på sex

Sexlystne handelfiner danner bander for at arbejde sammen om at få fat i frugtbare hundelfiner. Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere i Australien, hvor man i fem år har observeret delfinerne i Shark Bay.

– Det kan være tre-fire delfiner, som i princippet kidnapper en hundelfin, og det er nemmere at gøre når man er flere. Det er nok hovedgrunden til, at de gør det, forklarer Magnus Wahlberg, der er forsker ved Fjord & Bælt.

Jagten på sex
Hundelfinerne kan godt være svære at få fat på, da de nemt kan slippe væk i vandet, og for det meste bliver vogtet af en anden delfinbande.

– I vandet er det nemmere for hunnen at slippe væk. Men hvis man er et par stykker, så kan man alligevel overbevise, eller tvinge, hunnen til at parre sig alligevel, siger Magnus Wahlberg.

Når hundelfinerne bliver vogtet af en fremmed delfinbande, gælder det om at adskille dem fra flokken, så man kan kidnappe dem.

– Det er ligesom løver på savannen der jagter en flok zebraer, så prøver de at få nogle til at skille sig ud fra flokken. Handelfinerne laver de her lyde, som skræmmer hunnen og provokerer den til at lave fejl, så den kommer væk fra flokken, fortæller Magnus Wahlberg.

Når først hunnen er blevet adskilt fra sin flok, kidnapper delfinbanden hundelfinen og tager den med. Hundelfinen kan risikere at gå på runde.

– Handelfinerne hjælper hinanden til, at styre hunnen den vej de vil. Nogle gange er det kun den ene delfin fra banden, der parrer sig med hunnen, andre gange er det flere, siger Magnus Wahlberg.

For hyggens skyld
Delfiner er meget sociale og seksuelle dyr og opnår nydelse ved parring.

– De parrer sig nok lidt ligesom mennesker. Nogle gør det meget tit, og nogle gør det ikke så tit. Men det er ikke bare én gang, og så er det det. Ligesom mennesker så parrer delfiner sig også for hyggens skyld. Der er både forspil og parring, der er rimelig meget gang i dem, forklarer Magnus Wahlberg.

Handelfiner holder sig ikke kun til at jage hunner, men kan også godt lide at lege med hinanden.

– Der kan også være homoseksualitet indblandet. Når hannerne leger med hinanden, kan man faktisk se, at de får erektion. Så det er lidt diffust, hvad de har gang i, mener Magnus Wahlberg.

Links

Australsk delfin-undersøgelse

Fjord & Bælt