I disse jobs tjener smukke mest

Især smukke sælgere får mere i lønningsposen  Foto: Mconnors
Især smukke sælgere får mere i lønningsposen
Foto: Mconnors

Smukke mennesker tjener mere, især i jobs med meget menneskelig kontakt.

Det fortæller den britiske sociolog, Catherine Hakim, der i øjeblikket turnerer på danske universiteter. Især mennesker, der arbejder  som sælgere, politikere og advokater, kan med god grund investere en time ekstra foran spejlet. Det giver nemlig succes, fortæller Catherine Hakim.

– En advokat skal kende loven. Men han skal også omgås klienter, og når han går i retten skal han overbevise dommeren. En fysisk attraktiv advokat er ofte mere succesfuld, og undersøgelsen viser at han tjener mere.

Læs også: Fremmesprog rykker på lønsedlen

Hendes undersøgelse viser, at smukke mænd tjener op til 17 procent mere end deres kollegaer, mens kvinder må nøjes med 12 procent ekstra i lønningsposen.

Succesen starter tidligt

Nicolaj Have Østergaard, der arbejder som bartender i champagnebaren Balthazar, kan sagtens nikke genkendende til Catherine Hakims resultater, men udseendet er ikke det eneste af betydning.

– Udstrålingen har enormt stor betydning. Det er vigtigt at man er flirtende og yder en ekstra indsats for kunden, men der er bestemt en fordel i at have udseendet med sig som bartender. Især hos det modsatte køn.

Sociologen påpeger yderligere, at en del af de ekstra kroner, som de smukkeste personer tjener,  ryger direkte tilbage til skønhedsbranchen.

– Skønhed øger chancen for succes, og succesfulde mennesker investerer generelt mere i deres udseende, netop fordi de ved hvor vigtigt udseendet er i dag.

Vi skal ikke acceptere, at det er skønhed eller karisma, der afgør, om man tjener mere eller mindre end andre. Det er fuldstændig ulogisk.
Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører (S)

Succesen starter allerede fra barnsben. Smukke børn bliver f.eks. ofte trøstet hurtigere som små og får mere støtte af omgivelserne. Som voksne får de også mere hjælp og støtte fra kollegaer, og personer omkring dem, er mere tilbøjelige til at købe deres varer eller støtte deres politiske idéer og forslag.

– Folk reagerer anderledes overfor smukke personer. Helt fra fødslen vokser attraktive mennesker op i et mere trygt miljø, hvor folk ønsker at hjælpe, og samarbejde, med dem, forklarer sociologen.

Østen og Vesten vidt forskellige

At bruge den rigtige ansigtscreme, og  at vælge det rette slips til jobsamtalen, er dog ikke det eneste der betyder noget. Også charme, elegance og manerer har betydning for, hvor meget man tjener. Sådan er det dog ikke i Danmark og andre vestlige lande.

– I øjeblikket betyder ansigtet rigtig meget i den vestlige verden, på grund af visuelle kultur vi har, der bl.a. skyldes digitalfotografier og internettet, siger Catherine Hakim.

Så meget tjener de smukke

  • Advokater, sælgere og politikere får ekstra gavn af et flot ydre
  • Smukke mænd tjener op til 17% mere end kollegaerne
  • Smukke kvinder tjener op til 12% mere end kollegaerne
  • Smukke mænd tjener stadig 5% mere end smukke kvinder

Hun tilføjer, at fitness og en sund krop er attraktivt i hele verden, fordi det udstråler sundhed. Alligevel betyder manerer og elegance, især for kvinder, langt mere i lande som Thailand og Japan.

Læs også: Forsker: Symbolsk at hæve kommunalpolitikernes løn

Uacceptabelt og ulogisk

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, mener ikke, at det er en udvikling danskerne er tjent med.

– Vi skal ikke acceptere, at det er skønhed eller karisma, der afgør, om man tjener mere eller mindre end andre. Det er fuldstændig ulogisk, mener han.

Han tror, at en del af problemet er manglende viden på området, men er det ikke nok, bør man tage skrappere midler i brug. Her peger han på regeringens ligestillingslovgivning som et godt eksempel og en mulig løsning.

– Vi har i regeringen indført en lov, der gør, at større virksomheder skal kunne forklare, hvorfor de f.eks. giver en mandlig medarbejder mere i løn end en kvindelig kollega med de samme kvalifikationer, siger han.