Sexdukker til pædofile skaber debat

Fagfolk er uenige om børnesexdukker afhjælper pædofiles lyst til at overgribe rigtige børn, eller om de bare giver blod på tanden. Børnesexdukkerne er virklighedsnære dukker, som ligner børn.  Foto: Pixabay

Det gav danskerne stof til eftertanke, da der fra efteråret 2016 til foråret 2017, blev beslaglagt 21 børnesexdukker af toldere i Norge, fordi dukkerne er ulovlige, skriver NRK. Men i Danmark er import af børnesexdukker lovligt, og eksperterne er i vildrede om det burde være sådan.

Hvad er Børnesexdukker?

  • Børnesexdukker er virklighedsnære dukker, som ligner børn.
  • De er lavet, så voksne kan have sex med dem.
  • Dukkerne er omkring en meter høje, og der kan medfølge børnetøj,
    skriver Nrk.no

Der mangler forskning på området
– Der findes to muligheder, enten er børnesexdukkerne etisk forsvarlige, ellers er de ikke, siger Fatima Sabir ph.d. studerende i etik ved Roskilde Universitet.

Brug af sexdukker kan være forsvarligt, hvis det afhjælper sexlysten rettet mod børn og dermed mindsker antallet af overgreb. Hvis børnesexdukkerne derimod øger pædofiles lyst til at have sex med virkelige børn, og dermed øger risikoen for overgreb, er dukkerne ikke etisk forsvarlige, uddyber Fatima Sabir.

Men det kan forskere kun gætte på, for der er nærmest ingen viden på området.

– Rent forskningsmæssigt ved vi ikke en pind om, hvad børnesexdukkerne kan eller ikke kan. Det er så tabubelagt, at der ikke bliver forsket ret meget i pædofili, siger psykolog Thomas Hammerbrink, der behandler pædofile krænkere.

Læs også: Nyt bredt flertal vil straffe flere pædofile

Om Lovgivningen:

  • I Danmark er det endnu lovligt at eje og importere børnesexdukker, men Justistsministeret tager i april 2017 stilling til spørgsmålet.
  • Det skal de på baggrund af en undersøgelse, som sexologisk klinik står i spidsen for, skriver dr.dk

Pædofili bliver skildret for unuanceret
Men psykolog Thomas Hammerbrink, som behandler pædofile krænkere, mener ikke, at de to standpunkter er sort og hvide. Han forklarer børnesexdukkernes effekt på den pædofile, kommer an på, hvem den pædofile er.

– Pædofile er lige så forskellige som resten af samfundet. For nogle vil børnesexdukkerne virke opildne for deres lyst til at være sammen med et rigtigt barn. For andre vil det virke som en ventil, så de ikke begår mulige overgreb, siger Thomas Hammerbrink.

Synet på pædofile forhindrer forskning
Ifølge Thomas Hammerbrink er en del af problemet, at de pædofile er blevet et billede på ren ondskab. Samfundet afskriver de pædofiles menneskelighed, og tilskriver dem dyriske egenskaber, forklarer han. Men sådan et syn er alt for unuanceret, og hvis man reelt vil vide noget, om hvordan børnesexdukkerne virker, bliver man nødt til at se mennesket i den pædofile, forklarer han.

Formand for Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb, Helle Borrowman, er enig i at der skal forskes i, hvordan dukkerne virker på pædofile.
Men Helle Borrowman mener ikke dukkerne skal være lovlige.

– Vi har erfaring med, at mere vil have mere. Når de pædofile først har overgrebet et barn, bliver det de udsætter barnet for voldsommere og voldsommere, siger Helle Borrowman. Derfor mener hun, at dukkerne kan føre til overgreb på børn.


Fremtiden for børnesexdukkerne i Danmark
Hvorvidt børnesexdukker fortsat skal være lovlige, bliver afgjort af Justitsministeriret til april. Spørgsmålet om lovlighed hviler på en undersøgelse om hvordan pædofile påvirkes af sexdukker, noget som både Fatima Sabir, Thomas Hammerbrink og Helle Borrowman enstemmigt efterspørger.