Snart kan du drømme sødt i en containerbolig i Roskilde

Her er containerboligerne på 30 og 60 kvadratmeter visualiseret. De vil stå færdigt sidst på året.
Foto: Udarbejdet af Arkitema på vegne af Container Living.

Containere lyder for mange som noget, man i hvert fald ikke kan bo i. Det er et beskidt element fra en arbejdsplads fuld af rust og snavs.

Sådan ser Brian Gade også, at opfattelsen har været, når snakken falder på containere. Han er administrerende direktør for Container Living, som bygger containerboliger, og som opfører containerboliger på 30 og 60 kvadratmeter på Musicon. Containerne er klar til indflytning sidst i 2021.

Container Living er et privat byggeprojekt, som har købt jorden af Musicon, der hører under Roskilde Kommune.

– For fem år siden, hvor vi søsatte projektet, kunne folk ikke forstå, at man kunne bo i en container. Det måtte være til flygtninge eller i bedste fald til studerende, som ikke har råd til andet. Derfor har vi strategisk valgt at bygge i højeste kvalitet og kun på nøje udvalgte beliggenheder, siger Brian Gade.

Først skulle der være liv i området

Musicon er en gammel industrigrund, hvor der tidligere har ligget en betonvarefabrik. I dag er det et rekreativt område fuld af liv i form af kulturinstitutioner, butikker, foreninger og erhvervsliv.

Kasper Brøndum Andersen, som er kommunikationsmedarbejder i Musicon sekretariatet under Roskilde Kommunes byudviklingssekretariat siger, at det er sammenspillet mellem området og de nytænkende boligformer, som interesserer kommende beboere.

– Hensigten har fra start været at skabe noget liv i området ved kulturinstitutioner, foreninger og erhvervsliv, før vi ville opbygge de permanente rammer, siger Kasper Brøndum.

Kommende beboer glæder sig

Lillian Olsen er 62 år, og glæder sig til at flytte i containerbolig sidst på året. Hun kan dog ikke helt sige, om det var området eller selve containerboligen, som fik hende til at skrive sig på venteliste, og kommer frem til, at det må være en kombination.

For Lillian Olsen er det en opgradering at flytte i containerbolig, selvom hun på nuværende tidspunkt bor i en treværelses lejlighed i Holbæk, hvor hun dog deler bad med nabolejligheden.

– For mig er det luksus at flytte til containerbolig i Musicon. Jeg glæder mig sindssygt meget.

Læs også: Ny rapport: Coronavirus risikerer at sende flere almene boligområder på ghettolisten i 2021

Det betyder meget for Lillian Olsens kommende bosted, at man er noget for hinanden og siger hej på vejen. Det er også ifølge Lillian vigtigt, at hendes bolig er uøm og til at bruge. Det skal ikke være et udstillingshjem.

Fakta om cointainerboliger på Musicon

  • Containerboligerne vil være klar til indflytning sidst på året
  • Containerboligerne vil være på 30 og 60 kvadratmeter
  • Container Living står bag projektet på Musicon
  • Musicon området var tidligere en betonvarefakbrik
  • Den månedlige leje er fastsat til 6.500,00kr. + forbrug for 30 m2
  • Den månedlige leje er fastsat til 9.655,00kr. + forbrug for 60 m2

    Kilde: Container Living Musicon og Musicon Roskilde Kommune

Lillian Olsen glæder sig til at flytte til et mindre sted for at få organiseret sit hjem bedre.

– Hvis jeg har for meget plads derhjemme, slæber jeg for meget med hjem. Jeg er glad for at have få ting, siger hun.

Forandring fryder

De personer, som flytter ind i containerboligerne, er folk, der er trætte af de almindelige og traditionelle boliger. Brian Gade fortæller, at dem som flytter ind i Musicon Container Living er alt fra studerende, der vil dele en lejlighed for at få huslejen til at gå op, til pensionister, som flytter fra deres villa, og som vil ind i et område med noget liv og noget kant, samt singler og par med børn.

– Det er den mest blandede beboersammensætning, jeg har set i de 25 år, hvor jeg har bygget ejendomme, siger Brian Gade.

Det er, ligesom Lillian Olsen mener, både de simple boliger, samt i høj grad området, som lokker beboere til.

– Musicon har fået tilbagemelding fra det firma, som står for salget af boligerne i området, at omkring 60 til 70 procent falder for området i højere grad end den konkrete bolig, siger Kasper Brøndum.

Musicon i Roskilde lægger i forvejen grund til kollegier, ungdomsboliger, ejerlejligheder, rækkehuse, kommende lejelejligheder, samt et bofællesskab, hvilket stemmer godt overens med, at der skal være et boligtilbud til mange forskellige typer mennesker.

Bæredygtighed er vigtig for området

Bæredygtighed spiller i høj grad ind i tanken bag de alternative boliger. Derfor passer containerboliger sammen med Musicons bæredygtige profil.

– Hvis Musicon eksempelvis skal anvendes til noget andet om 20 år, er det muligt at flytte bygningerne og genbruge dem et andet sted, siger Brian Gade.

Sådan gjorde vi: Journalisten undersøgte alternative boformer i Roskilde og fandt frem til, at Musicon i Roskilde, som hører under Roskilde Kommune, arbejder på at bygge boliger til mange forskellige mennesker. For at undersøge hvem der vil bo i containerboliger i Musicon, kontaktede journalisten Brian Gade, Kasper Brøndum Andersen og Lillian Olsen, som flytter ind i en containerbolig. Alle interviews er foretaget telefonisk.