Top 5 – Kommuner med størst mangel på frivillige
- Guldborgsund Kommune mangler 200+ frivillige.
- Aalborg Kommune mangler 100+ frivillige.
- Frederikssund Kommune mangler 60+ frivillige.
- Stevns Kommune mangler 50+ frivillige.
- Kalundborg Kommune mangler 30+ frivillige.
I januar 2016 startede Røde Kors et nyt projekt “Venner Viser Vej” i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp. Ambitionen med projektet er, at alle flygtninge frem mod 2018 skal tilbydes en frivillig ven eller familie, når de får opholdstilladelse og flytter ud i kommunerne.
I februar 2017 kunne Røde Kors i forbindelse med projektet så skønne, at de mangler flere end 680 frivillige til flygtninge over hele landet.
– I 2017 kommer der cirka 8.500 flygtninge til Danmark. Så vi kommer hele tiden til at mangle frivillige, fordi der konstant er tilstrømninger af flygtninge, siger Sira Støhrmann, som er projektleder for “Venner Viser Vej”.
Røde Kors rekrutterer løbende frivillige, når de opdager, at flere flygtninge kommer til en kommune. De frivillige er vigtige for de nyankomne flygtninge, fordi det personlige møde er afgørende for integrationen.
– Flygtninge med tætte relationer til danskere falder bedre til og lærer hurtigere dansk. De har også lettere ved at få etableret et netværk. Helt grundlæggende handler det for dem om at lære Danmark at kende – og med en frivillig ven kan de få hjælp til hverdagsting, som vi danskere kan tage for givet, fortæller Sira Støhrmann.
Hun påpeger, at ved at styrke forudsætningerne for flygtningene med en frivillig ven, styrkes deres forudsætningerne også, når de på sigt skal ud i job eller på uddannelse.
Flygtninge med tætte relationer til danskere falder bedre til og lærer hurtigere dansk. De har også lettere ved at få etableret et netværk.
Sira Støhrmann, projektleder for “Venner Viser Vej”
Læs også: Familiementor er et vigtigt bindeled mellem pædagoger og flygtningefamilier
Sværere at skaffe frivillige i de mindre byer
Det er dog nemmere at skaffe frivillige til flygtningene nogle steder end andre. Blandt andet er det svært at få københavnerne til at blive frivillige i Dragør, som ellers er en del af Københavns Kommune.
– Nogle steder er det nemmere at rekruttere frivillige i storbyerne, end det er i de mindre byer. Det er derfor vigtigt, at vi hele tiden har øjne på, hvor der mangler frivillige i de forskellige kommuner og målrettet går efter at gøre en indsats i de kommuner, der mangler flest frivillige, siger Sira Støhrmann.
Den udfordring kan også Dansk Flygtningehjælp nikke genkendende til. De bekræfter, at der særligt i de mindre byer mangler frivillige til flygtningene. Dette gør sig blandt andet gældende for Dansk Flygtningehjælps afdeling for frivillige i Gevninge i Lejre Kommune.
Karin Herskind er en af de frivillige tovholdere i Dansk Flygtningehjælps afdeling i kommunen, hvor hun er en del af teamet på Lindenborg Kro i Gevninge. Her fungerer det som et bofællesskab, hvor folk er samlet om aktiviteter såsom kaffeaftener, sprogcaféer og udflugter. Hun oplever, at det er svært at finde aktive frivillige til flygtningene.
– Det er svært at få folk til at melde sig som frivillig. Mange er interesseret på Facebook, men de melder sig ikke til noget reelt arbejde. Derfor er vi kun få Tordenskjolds soldater, der bærer det meste af arbejdet. Vi har selv været ude og skaffe en del frivillige, men de står ikke i kø, fortæller hun.
Vi har selv været ude og skaffe en del frivillige, men de står ikke i kø.
Karin Herskind, frivillig tovholder i Dansk Flygtningehjælps afdeling i Gevninge
Læs også: Flere vil prøve at være flygtning for en dag
Løse rammer gør det nemmere at være frivillig
For at få flere frivillige til at melde sig har teamet i Gevninge derfor gjort rammerne mere uformelle. Man kan uforpligtende møde op på Lindenborg Kro og møde flygtningene og de andre frivillige. Hvis man er interesseret i at blive frivillig, bliver man derefter “parret” med en flygtning eller familie, og ved et fælles møde får man så at vide, hvad det konkret vil sige at være frivillig.
Karin Herskind fortæller, at det er op til de enkelte parter, hvor meget kontakt de vil have med hinanden, og at der ikke er nogen kontrakt, så begge parter til enhver tid kan melde sig ud. Disse løse rammer er sat op for at gøre det mere overskueligt for folk at være frivillige i en travl hverdag.
– Vi oplever, at der er langt fra tanke til handling. For eksempel er folk ivrige for at donere tøj, men det er også den nemme måde at hjælpe på. Man vil gerne en masse gode ting, men lige så snart det bliver forpligtende, forsvinder folk. Jeg formoder, at det er, fordi de synes, det er svært at gå ind til, når det handler om andre mennesker. For hvis det viser sig, at man ikke kan overskue det, kan man måske føle, at man svigter dem. Det er jo forståeligt nok, siger Karin Herskind.
For at blive frivillig i enten Røde Kors eller Dansk Flygtningehjælp kan man tilmelde sig på rødekors.dk/vennerviservej eller flygtning.dk/frivillig.