Børnepsykolog advarer: Den nye danske dramaserie, ”Den som dræber”, kan gøre børn aggressive og angste. Alligevel sender TV2 serien i primetime søndag aften.
Når danske børnefamilier søndag aften læner sig tilbage i sofaen og trykker på fjernbetjeningen, bør de kraftigt overveje, før de lader valget falde på TV2’s nye dramaserie; ”Den som dræber”.
Ifølge børnepsykolog Bente Margrethe Edslev indeholder serien nemlig så stærke scener, at den kan have en negativ effekt på børns adfærd.
»Et barn, der i forvejen er meget udadvendt, kan begynde at reagere ud ved for eksempel at skubbe. Et i forvejen indadvendt barn kan derimod trække sig ind i sig selv og i værste tilfælde blive angst,« siger hun.
Skræmte børn
Grunden til, at “Den som dræber” påvirker børn så voldsomt, er ifølge Pernille Hvid, som er lektor i Udviklingspsykologi på Københavns Universitet, at børn blander seriens drabelige historier ind i deres egen verden.
“Børn kan ikke lave den samme sondring mellem fantasi og virkelighed, som voksne kan,« siger Pernille Hvid.
I denne søndags afsnit af ”Den som dræber” er der scener, hvor en lille pige sammen med sin mor holdes fanget af en psykopatisk morder.
»Hvis børn ser disse scener, kan de blive bange for, at der vil ske noget med dem selv eller deres forældre. De kan blive bange for at forlade deres forældre og bange for at sove alene,« siger Bente Margrethe Edslev.
Børnerådet kritiserer TV2
Børnerådet langer ud efter TV2 for at sende serien i den såkaldte primetime, hvor mange børn endnu ikke er lagt i seng.
»Vi mener ikke, at kl. 20.00 er at tage højde for børn – bl.a. fordi TV2 også tidligere har sendt programmer på det tidspunkt, der er målrettet børn, eksempelvis julekalenderen,« siger Børnerådets formand Lisbeth Zornig Andersen.
Trods kritikken ønsker TV2 ikke at ændre sendetiden for ”Den som dræber”.
»Vi har overvejet det, men vi er rigtig glade for tidspunktet. Man kan godt sende indhold, der er uegnet for børn kl. 20.00. Det gør vi også med nogle af vores dokumentarfilm og nyheder. Det handler bare om at markere, at nu kommer der noget, der er skræmmende«, siger TV2’s programchef Keld Reincke.
Skaden er sket
På tirsdag vil Radio- og tv-nævnet afgøre, om medierådet skal gå ind i sagen og vurdere, hvorvidt serien kan have en skadelig effekt på mindreåriges udvikling.
Men Børnerådet mener, at behandlingsprocessen er for langsom.
»Viser det sig, at serien kan virke skræmmende på børn under 11 eller 15, så er skaden sket – for så har serien jo kørt i al den tid,« siger Lisbeth Zornig Andersen.
Derfor efterlyser Børnerådet et samarbejde mellem Medierådet og tv-stationerne, så serier med voldsomme scener kan blive vurderet på forhånd.
Læs også: