Han gør byen spiselig

Privat foto
Der bliver dyrket jordbær på et københavnsk tag. Privat foto

– Jordbær er jo bare noget særligt. Jeg forbinder dem med foråret – her begynder ting at gro, fortæller Hans, der studerer Landskabsarkitektur og Bydesign.

Sammen med tre venner realiserede han drømmen om en have på et tag i storbyen. Mellem maj og juli groede de jordbær på et tag i fjerde sals højde med udsigt over København. Idéen var at skabe en grøn oase i byen.

Hans er del af en tendens, som de seneste par år har erstattet byens pletter mellem bilkøer og mursten med bede af krydderurter og andet grønt. Trenden kaldes urban farming, urban agriculture, edible city eller den spiselige by.

– Men haven skulle være mere end bare ren produktion, som landbruget er, fortsætter den 25-årige studerende.

Den skulle være et hyggeligt rum, hvor folk kunne svinge forbi. Mixet mellem afgrøde og et rart sted at hænge ud blev til nyttehaven Tagbær.

Landets værdi til byen

Opskriften på Tagbær var 160 planteposer på lyse træpaller, 1.500 jordbærplanter og en bund af grå tagpap med et areal på cirka 300 m2. En sikkerhedsgodkendelse skulle også i hus. Fra juni til august kunne vennerne høste jordbær i højden.

FAKTA. Urbane haver i Danmark

  • Nogle er fælleshaver, hvor flere er sammen om at dyrke arealet.
  • Andre havearealer tilbyder dig dit eget stykke jord.
  • Der kan være venteliste til haverne.
  • De større haver er ofte udlånt eller –lejet af kommunen.
  • Urbane haver: Byhaven 2200 i København, Grow Your City i Fredericia og Aalborghaver i Aalborg.

– Jeg behøver ikke at vælge mellem by og land. Dét er tiltalende. Og byen får landets værdi: plads og muligheder for at skabe noget og dyrke jorden, forklarer Hans om attraktionen ved at være urban farmer.

Hans elsker København, hvor han er vokset op, men bylivet lærte ham ikke, hvor supermarkedets varer egentlig stammer fra.

– Jeg kan godt lide at vide, hvor maden kommer fra, understreger Hans. Selvom det er nemmere at klare hele indkøbslisten i Netto, bemærker han.

Læs også: “Sådan får du mest ud af dine grøntsager i haven”

Selvpluk er lækkert

– Det er svært at forklare den fede følelse, det er at gå ned i sin have, hive grøntsager op af jorden og så tilberede dem derhjemme. Det er bare lækkert at plukke sin egen mad, du selv har dyrket, siger Hans Bruun Pedersen.

Snart går han i gang med at planlægge den forestående havesæson, som udspiller sig på et 8×3 meter stort jordstykke på Frederiksberg. Fra lejligheden på Vesterbro tager det kun et kvarter på cykel. Midt i haven, som endnu bare er brun og bar, står en trækasse. Hans placerede den der i går:

– Der hører et glaslåg til, så tomater kan stå lunt og beskyttet mod vinden. Og så de bliver rigtigt gode.