Bæredygtig plast kræver lovgivning for at overleve

file2091279612990
Hvis bæredygtig plastik skal blive mere udbredt, kræver det en global skat på olie, lyder det fra Claus Felby, professor ved Københavns Universitet
FOTO: Morguefile.com

Bæredygtig plastik skal have politisk hjælp fra en international kulstofskat, hvis teknologien skal modnes og dermed blive billigere at bruge. Selvom kun fire procent af verdens olie går til produktion af plast, så er indtjeningen fra plastproduktionen lige så stor, som fra de resterende 96 procent af olien.

Derfor er den oliebaserede plastindustri nøglen til at få gang i den bæredygtige, mener Claus Felby, professor ved Københavns Universitet.

Jeg tror, vi falder ud over kanten. Det går helt galt. Økosystemerne og klimaet bryder sammen, og vi vil gå fra 7 milliarder mennesker til 1,5 milliarder på 50 år. Om det sker om 5 eller 80 år, ved vi ikke. Men det vil ske.
Claus Felby, professor ved Københavns Universitet

-96 procent af en tønde olie bliver brugt til benzin, diesel osv. mens fire procent bruges til plastik. Men indtjeningen fra de fire procent er ligeså stor som fra resten af olietønden. Derfor skal man have den industri med, hvis man skal lykkes med bio-plastik. Det er her, pengene ligger. Men det kræver, at man indfører en skat på olie og et klima for investering i bæredygtig plast, siger Claus Felby

Læs også: Greenpeace vil ikke boykotte olieklodser fra LEGO

Olie er for billigt

I dag er der rigelige ressourcer til at producere alt verdens plastik fra biomasse. Det vil kun kræve seks procent af verdens affald fra land- og skovbrug, så kan man dække hele verdens plastproduktion.

Men markedet kan ikke selv finde ud af det. Olie er nemlig alt for billigt, lyder det fra professoren.

-Det handler simpelthen om at investere i bæredygtig plastik i stor nok skala. Som det er nu, vil en klassisk ABS-plast, man f.eks. bruger til LEGOs 2X4-klods, nok koste i omegnen af 30-40 % mindre end den bæredygtige. Derfor er det et spørgsmål om politik, for markedet kan ikke selv finde ud af det, siger Claus Felby.

Svært at regulere

Men reguleringer er svære at indføre, for plastikindustrien er en trilliardindustri. Mangel på en global skat på olie vil dog få fatale konsekvenser for klimaet, spår Claus Felby

-I bund og grund handler det om, at politikerne skal lave en global skat på olie. Men det tror jeg ikke er specielt realistisk.  Jeg tror, vi falder ud over kanten. Det går helt galt. Økosystemerne og klimaet bryder sammen, og vi vil gå fra 7 milliarder mennesker til 1,5 milliarder på 50 år. Om det sker om 5 eller 80 år, ved vi ikke. Men det vil ske.

Store firmaer skal gå forrest

Hos brancheforeningen for danske plastvirksomheder, mener man i stedet, at det er store firmaer som Coca-Cola og LEGO, der skal drive udviklingen af den bæredygtige plastik.

-Det er store firmaer som Coca-Cola og LEGO, der skal drive udviklingen af bæredygtige typer af plastik, siger Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien, brancheforening for danske plastvirksomheder.

Læs også: Skal demente fyldes med morfin?

Dårlig kvalitet

Hos verdens største legetøjsproducent LEGO, har man en ambition om at lave LEGO-klodser uden olie i 2030.

Hos LEGO bruger man over 20 forskellige slags plastik, og kvaliteten af de bæredygtige alternativer er det største problem lige nu, lyder det fra legetøjsgiganten.

– Hos LEGO bruger vi flere end 20 forskellige slags plastik alt efter, hvilke egenskaber det skal have i LEGO-systemet. Den mest anvendte plastik er det såkaldte ABS-plast, der også bruges til den klassiske 2X4 LEGO-klods. Vi mener, at vores 2030-mål er realistisk, men vi ønsker ikke at gå på kompromis med kvaliteten, fortæller Roar Rude Trangbæk.

Ingen glæde af danske teknologi

Dansk teknologi er ifølge Claus Felby langt fremme, når der skal produceres øko-plast. Den får vi bare ikke glæde af i Danmark.

-Anlæg til produktion af plastik fra biomasse bliver bygget rundt omkring og meget af det med dansk teknologi. Vi får bare ingen glæde af det. Det meste bliver bygget i USA og Sydamerika, så vi får ingen arbejdspladser ud af det, fortæller Claus Felby.