Kampsport har hjulpet mere end 20 udsatte unge: »Hvis jeg ikke havde lagt mit gamle liv på hylden, så var jeg nok endt i fængsel«

Drengene i klubben FighterZone.dk er mødt talstærkt op til dagens træning i mixed martial arts. Foto: Mikkel Birch Olsen.

At lære at slås kan være en hjælp til at komme ud af kriminalitet.

Det lyder måske mærkeligt, men sådan har det været med en række unge, som kampsportsklubben FighterZone.dk har hjulpet gennem de senere år.

FighterZone.dk har ifølge leder Mikkel Birch Olsen hjulpet mere end 20 udsatte unge ud af det kriminelle miljø og ind i den varme kampsportshal.

– Kampsport kan noget i forhold til unge, der tror, at de er nogle farlige karle ude på gaden og har det svært med resten af samfundet. Når de kommer ind i en kampsportsklub, møder de nogle lidt mere fornuftige mennesker, der kan sætte dem på plads på en positiv måde. Dette kan give dem nogle andre normer og et andet socialt liv, end de er vant til, siger Mikkel Birch Olsen, der er leder af klubben i Roskilde.

Klubben tilbyder flere forskellige typer af kampsport, men klubbens værdier består ikke kun i at lære de unge at slås, da der blive også bliver lagt stor vægt på at danne positive fællesskaber for de udsatte unge i kommunen.

Mikkel Birch Olsen har både forstand på kampsport og på de unge og deres trivsel, da han også har arbejdet på bosteder for udsatte unge.

– Jeg har stiftet det danske MMA-forbund i sin tid og siddet i forbundet i cirka 10 år, og så har jeg arbejdet med udsatte unge i 15-20 år, fortæller Mikkel Birch Olsen.

Derfor lå det lige til højrebenet for Mikkel Birch Olsen at kombinere sin interesse for mixed martial arts (MMA) med sin forståelse af de udsatte unges situation, hvilket har været et effektivt redskab til at hjælpe de udsatte unge med at finde en bedre vej i livet.

Egoer bliver lagt på hylden 

Ifølge Mikkel Birch er et af de vigtigste elementer i FighterZone de positive fællesskaber.

– Vi lægger ekstremt meget vægt på fællesskabet og det sociale, da omgangen med hinanden betyder meget, siger Mikkel Birch og fortsætter:

– Alle dem, der er hernede, holder sammen på en positiv måde, og det gør, at deres egoer bliver lagt lidt på hylden, og de får nogle andre idealer at se op til, fortæller han.

Det gode fællesskab kan klubbens MMA-interesserede medlem Noah Emde, på 19 år, godt nikke genkendende til.

– I klubben har vi et rigtig godt fællesskab. Alle er rigtig flinke over for hinanden. Det er ligesom en stor familie, fortæller Noah Emde.

Læs også: Fakta-træning skal holde udsatte unge væk fra kriminalitet

Et frirum fra det hårde gademiljø

Ifølge Mikkel Birch Olsen kan kampsporten også hjælpe de unge med at komme væk fra gademiljøet.

– Lige så vel som den unge knægt i kernefamilien bliver tiltrukket af kampsport, så er det jo klart, at de der gadedrenge også synes, at det er mega sejt, siger Mikkel Birch og fortsætter:

– Der er masser af positive gevinster. Vi bruger rigtig meget tid på at samle op på drengene, og hjælper dem gerne med at holde møde med deres forældre eller med at kontakte pædagoger, siger han.

Noah Emde har selv været ude på et sidespor, men kampsporten var med til at hjælpe ham ud af den kriminelle løbebane.

– Jeg lavede en masse ballade, men så mødte jeg Mikkel, da jeg flyttede ind på et opholdssted. Der blev han min kontaktperson, og han er jo også bestyrer af klubben, så han fik mig til at starte til MMA, og jeg elskede det lige fra første dag, fortæller Noah Emde.

“Hvis jeg ikke havde lagt mit gamle liv på hylden, så var jeg nok endt i fængsel”

Noah Emde fortæller også at han har fået et lysere syn på fremtiden, efter han er startet i klubben.

– Mit liv er blevet fuldstændig ændret. Jeg snakkede også med Mikkel om, at hvis jeg ikke var startet med at træne, og hvis jeg ikke havde lagt mit gamle liv på hylden, så var jeg nok endt i fængsel, eller det, der er værre, fortæller Noah.

Dertil spørger jeg Noah, hvorfor han tror, at han ville være endt i fængsel, hvortil han svarer:

– Det er bare forkerte venner, og man vil jo bare gerne tjene hurtige penge. Så når man er 15-16 år gammel, så kan man ikke konsekvensberegne skidegodt, siger Noah og fortsætter:

– Men jeg lærte at tænke mig om i hvert fald, fordi jeg vidste godt, at hvis jeg går ud og får en voldsdom eller et eller andet nu, så er der ikke mere træning. Og hvis man holder af noget, så vil man jo heller ikke miste det.

Man kan klart fornemme, at Noah har mange planer for sin kommende fremtid.

– Jeg skal i militæret her til februar, jeg har fået egen lejlighed, og jeg går på teknisk skole lige nu, hvor jeg læser til tømrer. Og mit liv, det kører for mig, mand. Jeg ryger heller ikke længere, siger han.

Faktaboks

FighterZone blev stiftet i 2009

Den udbyder flere typer af kampsport

Klubben har omkring 140 medlemmer

Noah mener, at FighterZone fortjener en stor del af æren for at have hjulpet ham godt på vej i livet.

– Det er først gået op for mig, at det er meget forskellige slags mennesker i klubben. Derfor lærer man andre menneskers perspektiver at kende og ikke kun de folk, der kommer fra samme baggrund som en selv. Jeg har lært at se tingene fra en anden vinkel, og derfor skylder jeg den klub, jeg ved ikke hvor meget, afslutter Noah.

Undersøgelse: Sport kan modvirke kriminalitet

En ældre undersøgelse bekræfter da også, at unge, som har dyrket sport to gange om ugen i mindst et halvt år, har en lavere risiko for at blive kriminelle, hvis man sammenligner med unge, der ikke dyrker sport.

Det er Center for Boligsocial Udvikling, en organisation, der formidler viden om sociale problemer som kriminalitet, som i rapporten fra 2013, “Unge, sport og kriminalitet”, konkluderer, at et aktivt medlemskab af en sportsklub kan mindske risikoen for, at udsatte unge ender i en kriminel løbebane.

En af hovedårsagerne til, at sporten kan nedsætte chancen for, at en ung bevæger sig ud i det kriminelle miljø, er ifølge rapporten, at sportsklubber udgør en attraktiv fritidsaktivitet og et meningsfuldt alternativ til gademiljøet.

60 % af de adspurgte siger ifølge undersøgelsen, at sportsklubben har givet dem et mere positivt syn på samfundet som helhed, hvilket er en af de afgørende faktorer for, om unge kommer ud i en kriminel løbebane.

Læs også: Udsatte unge starter mikrovirksomheder

Sådan gjorde vi: Journalisten kom i kontakt med en udsat ung via en Facebook-gruppe. Begge interviews er foretaget telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.