Kronhjortene brøler, mens de gyldne blade stille falder af træerne. Det er oktober, og det er efterårsferie i næste uge. DMI’s vejrprognose byder op til regndans. Alligevel venter et væld af spændende og anderledes oplevelser i naturen, fortæller Torbjørn Eriksen fra Friluftsrådet.
Et besøg i Dyrehaven eller i en vestjysk plantage afslører, at de store kronhjortes parringstid er begyndt. Og det giver en helt særlig mulighed for at tage familien med på en alternativ tur i skoven.
Man kan være sikker på at se kronhjortene. Kronhjortene er der, og kronhjortehannerne slås. De har ikke andet i hovedet end hunnerne. Man kan ikke gå helt hen til dem. De er helt berusede af den der brunst
Torbjørn Eriksen, Friluftsrådet
Snører man skoene og drager på udflugt, så er det for eksempel muligt at opleve hannerne, der kæmper om at gøre indtryk på hunnerne. De brøler og slås for at markere deres territorium.
Og det er en oplevelse ud over den sædvanlige idyl, når Danmarks største landpattedyr kommer helt tæt på.
– Krondyrene er i brunst. Så tager man i Dyrehaven eller i de vestjyske plantager, så er der basis for nogle meget anderledes oplevelser. Hannerne brøler og slås med hinanden, hvilket er meget spektakulært, siger Torbjørn Eriksen fra Friluftsrådet.
Hannerne brøler for at skræmme konkurrenterne væk og for at gøre indtryk på hunnerne. Nogle af hannerne har så travlt med parringsritualerne, at de taber helt op mod 30 kilo, når de beskytter deres hunner. De høje brøl skal tiltrække hunnerne og kan høres på lang afstand.
Garanti for at se de prægtige dyr
I de vestjyske plantager og i Dyrehaven er det muligt at komme rigtigt tæt på dyrene. Flere steder er kronhjortene vant til mennesker, så det er vigtigt at besøgende selv tager forholdsregler og ikke går tæt på de parringsparate kronhjorte.
– Man kan være sikker på at se kronhjortene. Kronhjortene er der, og kronhjortehannerne slås. De har ikke andet i hovedet end hunnerne. Man kan ikke gå helt hen til dem. De er helt berusede af den der brunst, fortæller Torbjørn Eriksen.
Læs også: Sådan undgår du transporthelvede i efterårsferien
Kronhjortene i Danmark
- Kronhjortene er Danmarks største landlevende pattedyr.
- Dyrene måler omkring halvanden meter i skulderhøjde.
- Kronhjortene lever kun frit i Jylland og på Sjælland.
- De største bestande findes i Midt- og Vestjylland og på Djursland.
- Hannerne er i brunst i september og oktober.
Kilde: naturstyrelsen.dk
Mildt efterårsvejr
Vejret bliver mildt i efterårsferien. Men det kan dog blive nødvendigt at have sit regntøj på, når man skal på kronhjorteudflugt. Temperaturerne kommer til at ligge på omkring 15 grader, og enkelte dage får vi regn, lyder det fra Thyge Rasmussen, meteorolog ved DMI.
– Det går lidt galt på mandag, der kommer et regnvejr op over landet sydfra. Overskyet med regn. Det fortsætter til tirsdag. I den sydlige del af Danmark, der klarer det noget op i løbet af dagen. Når vi kommer frem til onsdag og videre hen på ugen, så bliver det noget blandet. Men det bliver ved med at være mildt og temperaturer på 15 grader eller derover, siger Thyge Rasmussen.
Læs også: TV: Zombie-dans og uhygge i tivoli
Efterårsferien er ved at være sidste mulighed for at komme ud i naturen, inden vinteren og de korte dage for alvor tager fat, påpeger Torbjørn Eriksen.
Også i efteråret kan børn som voksne opleve nogle af de gratis glæder, naturen tilbyder. Der er så meget at opleve, når man bare går uden for, uddyber Torbjørn Eriksen.
Farverne ændrer sig, og det er muligt at gå på jagt efter svampe i skovbunden. Vejret er stadig let, så det er også muligt at tage en sovepose under armen, overnatte i shelters og lave mad over bål, forklarer han om mulige gratis udendørsaktiviteter i efterårsferien.