Frie pladser på første klasse – “det er noget højborgerligt pis”

På DSB 1′ får du bredere sæder, aviser og forplejning. (Foto: Camilla Nielsen)

Dørene åbner sig til toget i myldretid, og du bliver mødt af synet af mennesker, der står i gangen og sveder som sild i en tønde. Du møver dig igennem menneskemængden på jagt efter en siddeplads. Du går forgæves, indtil du når til DSB 1′ kupeen, der er næsten tom. Men må du sætte dig ned?

Det korte svar er nej. Medmindre du køber en DSB 1′ billet inden afgang eller vil risikere en bøde på 750 kr. for voksne og 375 kr. for børn.

Læs også: Hver femte forælder fravælger DSB

Studerende risikerede bøde for at sætte sig i tom vogn

En eftermiddag da Ronja Hyldkrog skulle til Nørreport efter en forelæsning på Roskilde Universitetet, var toget fyldt. Hun satte sig i en tom DSB 1′-kupé for ikke at skulle stå op hele turen.

– Lynhurtigt blev jeg bedt om at forlade kupéen af kontrolløren, for ellers ville jeg få en bøde. Jeg spurgte, om jeg måtte sidde ned og så flytte mig, hvis der kom nogle med DSB1′ -billetter, nu hvor der ikke var plads andre steder i toget. Det måtte jeg absolut ikke, og jeg fik ikke nogen forklaring på hvorfor, siger Ronja Hyldkrog, studerende.

DSBs pressevagt oplyser i et skriftligt interview med NetAvisen, at man ikke må sidde på DSB 1′ selvom toget er fyldt, da man kun har adgang til den type plads, man har betalt for.

Det svarer jo til, at hvis der ikke er flere biler ved Volvo forhandleren, så vil du gå ind til Lamborghini forhandleren og få en der. Det hænger jo ikke sammen, siger Kim Edberg Andersen (NB).

Ronja Hyldkrog flyttede sig fra DSB 1′ og satte sig på trappen ude foran den tomme DSB 1′-kupé.

– Jeg synes, at det er noget højborgerligt pis, at vi skal sidde på gulvet foran døren, så de, der har råd til at køre med DSB 1′ kan sidder derinde og læse Ud og Se og drikke dårlig automatkaffe i ro og mag fra os andre.

Skal der være undtagelser når toget er fyldt?

På den anden side kan Ronja Hyldgaard også godt forstå, at DSB 1′ er forbeholdt dem, der betaler ekstra for en billet, men hun synes, at der bør være undtagelser.

– Selvfølgelig skal man også gøre det attraktivt for mennesker, der måske skal til møder i hele landet på grund af arbejde, så de vælger toget frem for bilen. Jeg synes bare, at når der er fuldstændig proppet, er det unødvendigt at nægte folk at sidde ned. Der burde være en eller anden form for elastik, for det er ikke særligt fedt at stå klemt blandt en masse mennesker.

Det er ikke altid, at DSB’s kontrollører nægter folk at sidde i DSB 1′.

– DSBs personale kan vurdere, at det er nødvendigt at henvise kunder til at tage plads på DSB 1′. Der findes ikke generelle regler for området. Det er personalet, der vurderer det i den enkelte situation, skriver DSBs pressevagt.

Kim Edberg Andersen (NB), der er transportordfører for Ny Borgerlige, mener ikke, at DSB bør gøre undtagelser for DSB 1′, selvom toget er fyldt.

– Har man ikke købt billet til DSB 1′, så skal man ikke sidde der. Hvis folk kan sidde på første klasse, når toget er fuldt, så giver det jo ikke mening for de mennesker, der har betalt ekstra for at sidde der, siger Kim Edberg Andersen (NB).

– Det svarer jo til, at hvis der ikke er flere biler ved Volvo forhandleren, så vil du gå ind til Lamborghini forhandleren og få en der. Det hænger jo ikke sammen, uddyber han.

Økonomi afholder passager fra at vælge DSB 1′

DSBs pressevagt uddyber yderligere, at man er velkommen til at købe en billet til DSB 1′ inden ombordstigning, men at man ikke kan købe den efter afgang.

Priser på DSB-billetter (voksne)

Nyborg St. – Odense St.: 64 kr.

Nyborg St. -Odense St. DSB 1′: 244 kr.

Aarhus H – København H: 429 kr.

Aarhus H – København H DSB 1′: 609 kr.

Aalborg St. – Rungsted Kyst St.: 480 kr.

Aalborg St. – Rungsted Kyst St. DSB 1′: 660 kr.

Rejser du på rejsekort kan du ændre indstillingen på en enkelt rejse fra ’Standard’ til ’DSB 1’ på en rejsekortautomat på stationen, eller du kan ændre den permanent på DSBs selvbetjening eller et af DSBs salgsteder. Rejser du med DSB 1′ på rejsekort koster det altid 180 kr. ekstra per rejse. Rejser du udelukkende med regionaltog, kan du købe en DSB 1′ tillægsbillet til regionaltog, hvilket koster 40 kr.

Ronja Hyldkrog ønsker dog ikke at købe en DSB 1′ billet på grund af økonomi.

– Jeg ville ikke købe en billet alligevel. Jeg synes, at vores offentlige transportbilletter er dyre nok, som de er. Jeg synes ikke, at det er fair at skulle betale ekstra for at sidde ned, når toget er proppet, og der er tomme pladser på DSB 1′.

Læs også: DSB’s passagerer skal stå som sild i en tønde frem til påske

Sådan gjorde vi: Journalisten undrede sig over, at man ikke må sidde ned i DSB 1′, da hun i weekenden var med et overfyldt tog til Fyn. Journalisten fik kontakt til Ronja Hyldgaard gennem Facebook, og interviewede hende telefonisk. Journalisten fik kontakt til DSB ved at ringe til deres presseafdeling. Kim Edberg Andersen (NB) er interviewet telefonisk.