Drop nøglen: Nu kan du låse cyklen op med mobilen

Cykellåsen Skylock låses op med din cykel, så du slipper for at holde styr på en nøgle. Foto: Velo Labs
Cykellåsen Skylock låses op med din mobil, så du slipper for at holde styr på en nøgle.
Foto: Velo Labs

Skylock er cykellåsen, der gør nøgler overflødige og samtidig sørger for både din cykels og dit eget velbefindende.

Den kan nu bestilles hjem fra USA og sikre den nye, dyre cykel, fortæller Ryan Klausner, kundeservice manager for Velo Labs, som er det amerikanske firma bag låsen.

Andreas Otto, butikschef i Cyklistforbundet, er begejstret for produktet, som låses op med mobilen.

– Jeg synes, at låsen er super spændende, og jeg har allerede selv bestilt en, som jeg glæder mig til at få, siger han.

Og der er tale om en lås i luksusklassen, når man ser på prisen. Butikschefen har købt låsen online for 179 amerikanske dollars, hvilket rundt regnet svarer til 1.200 kroner.

Samarbejdet mellem låsen og mobilen

Skylock, som er solcelledrevet, låser automatisk, når du klikker den fast om din cykel. Når du skal bruge cyklen igen, slipper du for at søge tasken igennem efter nøglen, da låsen åbnes via mobilen.

Se reklamevideoen for låsen her

Derudover er der installeret en GPS og sensor i Skylock, så du modtager en sms, hvis nogen flytter din cykel. Du kan derved holde øje med, om den befinder sig, hvor du efterlod den.

– Men man ved selvfølgelig ikke, om den er ved at blive stjålet, eller om nogen bare flytter den for at komme ind til sin egen cykel, siger Andreas Otto.

Skylock bekymrer sig i øvrigt ikke kun om cyklen, men også om sin ejers sikkerhed. Skulle du falde af cyklen, sørger låsen nemlig for, at der sendes en meddelelse til din mobil.

– Hvis du er uheldig at vælte, får du en besked, som du skal svare på for at fortælle, at du er ok. Hvis du ikke svarer, så sender den besked ud til tre kontaktpersoner, som du på forhånd har valgt.

Det kan selvfølgelig være en ulempe, hvis man ikke når at reagere, og låsen når at kontakte dine nærmeste.

Før musen hen over billedet for at læse om Skylocks funktioner. Artiklen fortsætter under billedet.

Problemer med hackere og tyve

Butikschefen for Fri Bike Shop Amager, Mike Hjorth Nielsen, er knap så begejstret over låsen, som han ikke har tænkt sig at sælge i sin forretning.

Blandt andet er det et problem, hvis ens mobil bliver stjålet, men han kritiserer også produktet for at være et nemt mål for hackere.

– Man hører så meget om, at der bliver stjålet dankortkoder og så videre, så jeg vil vædde med, at der går 14 dage til tre uger, og så har tyvene fundet ud af at låse låsen op, siger Mike Hjorth Nielsen fra den københavnske cykelhandler.

Han frygter da, at kunderne vil klage over Skylock hos Fri Bike Shop, og det vil han ikke have hængende på sig.

Charlotte Gøttler, forebyggelseschef i forsikringsselskabet Tryg, er positivt stemt, men deler cykelhandlerens bekymring.

– En nøglefri elektronisk lås står blandt andet over for udfordringer såsom hacking, siger hun.

Læs også: Programmør: Nemt at misbruge Nem-ID

Derudover mener Andreas Otto, at låsen bliver for dyr for forbrugeren. Prisen vil i danske butikker ende med at ligge på cirka 1.500 kroner, vurderer han.

Ryan Klausner fortæller, at firmaet endnu ikke har planer om at samarbejde med danske forretninger. Men Velo Labs har store forretningsdrømme for fremtiden.

– Vi er ikke klar til at samarbejde med forretninger, da alle vores ressourcer i øjeblikket går til at producere Skylock. Det er højst sandsynligt, at vi vil sælge til detailhandlere over hele verden, når vi begynder at levere, siger Ryan Klausner.

Forsikringsgodkendelse

Hackere skræmmer dog ikke Andreas Otto, som også håber, at Skylock vil stoppe cykeltyven.

– Cykeltyveri er jo stadig et stort problem, så det vil være herligt, hvis låsen kan gøre det lidt sværere at stjæle cykler, siger han.

Læs også: SMS nakker cykeltyven

Men hvis uheldet alligevel er ude, skal låsen forsikringsgodkendes, inden forsikringsselskaberne udbetaler erstatning til cykelejeren.

Charlotte Gøttler fra Tryg synes, at låsen lyder som et spændende initiativ, men understreger, at uanset, hvor god en lås ser ud til at være, skal den forsikringsgodkendes.

– Forsikringsbranchen anerkender kun cykellåse, som er testet og godkendt. Og der er mange ting, der skal på plads, før en lås kan godkendes, siger hun.

Varefakta, som står for at forsikringsgodkende cykellåse, har endnu ikke hørt fra Skylock. Her oplyser man, at det er en dyr procedure at få godkendt en cykellås, og af den grund er det ikke alle, der vælger at få Varefaktas stempel.

Det koster op til 60.000 kroner, og Varefakta skal derudover bruge op til otte låse for at teste produktet, fremgår det af deres procedure for test og godkendelse af cykellåse.