(Opdateret 14. november 2019 kl. 09.44)
Frosten bider sig fast i det søvnige ansigt. Det er mørkt, og rimen anes langs den mennesketomme villavej. Hen ad gaden høres lyden af buldrende skraldespande, der hastigt bliver trukket af en refleksklædt skikkelse. Pludselig sker det. Som lyn fra en klar himmel forsvinder benene væk under skikkelsen. Han har slået sig.
Sådan kunne en tidlig morgenvagt se ud for en af landets skraldemænd – og det kommer ikke som en overraskelse. For fjerde år i træk indtager branchegruppen ’vand, kloak og affald’ førstepladsen i anmeldte arbejdsulykker set i forhold til antal beskæftigede – en branchegruppe, som danske skraldemænd, også kaldet renovationsarbejdere, tilhører.
Det viser Arbejdstilsynets nyeste årsopgørelse fra 2018, der fremlægger antallet af anmeldte arbejdsulykker i perioden fra 2013 til 2018. Antallet af anmeldte arbejdsulykker er opgjort den 28. april 2019.
På med sikkerhedsselen
Ifølge Ole Thorup, der er faglig sekretær i 3F i afdelingen for transport, logistik og lager, opstår arbejdsulykkerne, fordi renovationsarbejderne har for travlt med at blive færdige med deres arbejde. Her fremhæver han, at meget af arbejdet foregår via akkord, hvilket betyder, at medarbejderne kan have en 37 timers arbejdsuge, som de kan komme igennem på 27-28 timer, hvis de skynder sig.
Læs også: Lastbilchauffør: »Arbejdsskader og dødsfald er en del af jobbet«
– Det går lidt for stærkt, og så springer renovationsarbejderen over, hvor gærdet er lavest. Det vil sige, at man ikke lige tænker sig om, og man holder ikke lige øje med, hvad der er omkring sig, siger Ole Thorup.
Arbejdstilsynets årsopgørelse for anmeldte arbejdsulykker viser, at der i 2018 blev anmeldt 464 arbejdsulykker pr. 10.000 beskæftigede i den branche, hvor renovationsarbejdere hører til.
Klik på de røde cirkler på billedet nedenfor og find ud af, hvilke erhverv der placerer sig i toppen af anmeldte arbejdsskader i 2018 set i forhold til beskæftigede. Artiklen fortsætter under infografikken.
Blandt ulykkerne ses der blandt andet faldskader, men der opstår også såkaldte opbremsningsskader, hvor den ene renovationsarbejder kører skraldebilen, og den anden står bagpå bilen på et lille trinbræt uden at være fastspændt.
Læs også: Lastbilchauffører udsættes for dobbelt så mange arbejdsulykker
– Der sker ulykker på trinbrædderne, for der er man ikke opmærksom på, at ham der kører, pludselig får en opbremsning. Det er jo ikke uden grund, at man skal bruge sikkerhedssele, påpeger Ole Thorup, der mener, at en lidt bedre oplæring i renovationsvirksomhederne ville være ønskværdig.
Fokus på ordenlige instrukser
Denne oplæring gør de dog en dyd af hos renovationsselskabet Urbaser Danmark. Her er der enormt stort fokus på at behandle de ulykker, der kommer, i forhold til at forebygge at det ikke sker igen. Det fortæller Lena Camilla Nielsen, der er HR- og kommunikationschef i Urbaser Danmark.
– Når en medarbejder bliver ansat, bliver vedkommende instrueret ordentligt. Det betyder blandt andet, at man går hele bilen igennem, og man går arbejdspladsen igennem, inden man starter en opgave, lyder det fra Lena Camilla Nielsen.
Medarbejdere må ikke komme til skade
Ifølge Lena Camilla Nielsen har renovationsselskabet en fast procedure for oplæring af nye ansatte, hvor de i dette forløb gennemgår et skema, der sikrer, at de har været alt igennem.
Oplæringsforløbet er Urbaser Danmark også ved at udbygge. Denne udbygning består i, at medarbejderne skal igennem et online-forløb med træningsvideoer, inden de starter.
Læs også: Halvdelen af arbejdsskader anmeldes ikke
– Nu ved jeg ikke, hvad vores kolleger i branchen gør, men vi har i hvert fald stort fokus på det (forebyggelse af arbejdsulykker, red.), og det har vi fordi, det er vigtigt for os, at vores medarbejdere ikke kommer til skade på arbejdet, siger Lena Camilla Nielsen.
Ud af de 464 anmeldte arbejdsulykker for branchegruppen ’vand, kloak og affald’, er 73 af anmeldelserne beskrevet som alvorlige ulykker. Dette indebærer en arbejdsulykke, der medfører, at man ikke er i stand til at arbejde i tre uger.
Få et overblik over antallet af anmeldte arbejdsulykker i Arbejdstilsynets nyeste årsopgørelse fra 2018 her.
Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over en nyhed på Arbejdstilsynets hjemmeside, der fremlagde antallet af anmeldte arbejdsulykker i perioden fra 2013 til 2018. Nyheden var baseret på Arbejdstilsynets nyeste årsopgørelse fra 2018. Årsopgørelsen viste, at branchegruppen for renovationsarbejdere lå med det højeste antal anmeldte arbejdsulykker i 2018 set i forhold til antallet af beskæftigede. Journalisten undersøgte, hvad der lå bag denne førsteplads. Alle interviews er foretaget telefonisk.