Foråret gør livet farligere for skraldere

Flere og flere mennesker supplerer indkøbene i supermarkedet med en tur i containeren efter lukketid. Fænomenet, som kaldes at ”skralde”, er især blevet populært, efter mediernes fokus på de store mængder mad der hver dag bliver smidt ud i Danmark.

Men de mange danskere der er begyndt jagten på stadigt spiselige fødevarer, der blot har overskredet salgsdatoen med en enkelt dag, eller fået en lille bule i emballagen, skal til at passe ekstra på.

Varmt vejr øger risikoen
Med forårets højere temperaturer kommer nemlig også faren for alvorlige bakterier i det udsmidte mad.
Professor fra institut for fødevarevidenskab, og ekspert i fødevarers holdbarhed og bakterier i mad, Susanne Knøchel fra Københavns Universitet advarer skralderne mod ukritisk at tage mad fra containere med hjem til kødgryderne.

– Man skal vide hvad man gør, der er nogen ting der er risikable, mens andre er relativt uskyldige, siger hun, og tilføjer at man jo aldrig ved hvorfor en vare er blevet smidt ud.

Det er især de letfordærvelige madvarer man skal passe på, og Susanne Knøchel nævner pålæg, som for eksempel røget laks, som nogle af de madvarer der kan blive direkte sundhedsskadelige i forårsvarmen.

– Temperaturer er helt afgørende, ifølge Susanne Knøchel, en bakterie der ved 5 grader er 300 timer om at begynde at vokse, er for eksempel kun 30 timer om at vokse ved 15 grader.
– og der er bakterier der vokser meget meget hurtigere, understreger forskeren.

Risikerer alvorlige sygdomme
Man kan risikere en bred vifte af forskellige problemer, hvis man spiser fordærvet mad. Susanne Knøchler nævner alt fra diarré og opkast til alvorlige nyresygdomme, og i meget alvorlige tilfælde livstruende sygdomme.

Og det er noget som Joachim Andersen er opmærksom på. Som mange andre begyndte han i vintermånederne at få øjnene op for både madspild og skraldning, da en ven i december viste ham indholdet af den nærliggende Faktas container.
Forårsfornemmelserne i vejrudsigterne har fået ham til at ændre skraldevaner.

– jeg tager ikke kød når det ikke er frostvejr, for hvis det har været optøet ved man ikke hvad der er sket med det. Jeg tager heller ikke mælk nu når det er blevet varmere.

Flere og flere skralder
Ifølge Joachim Andersen er antallet af skraldere vokset markant inden for det sidste halve år. Det kan blandt andet ses på facebook, hvor gruppen ”skraldere” har over 2600 medlemmer, og flere andre lokalgrupper fordelt på hele landet, er blevet oprettet.

– Jeg skralder for at spare penge, og for at mindske vores madspild. Vi har et kæmpe overforbrug i Danmark, som skal mindskes. Og så er det jo spændende at se hvad man kan finde, siger Joachim Andersen, som både har fundet en ny vandhane og 49 poser kanelgifler, da han kiggede i de lokale supermarkeders containere i weekenden.

Fokus på overforbrug
Og han er ikke alene om sine grunde til at finde lommelygten frem og åbne containere et par aftner om ugen. På facebook gruppen ”skraldere” poster folk hver dag billeder af deres fund, deler tips om gode steder og kommenterer på både madspild og overforbrug. For eksempel skriver en bruger i en kommentar til at Rema 1000 nu vil begynde at sælge mad, der er tæt på sidste holdbarhedsdato, til spotpris

– Hele idéen ved at skralde er vel at mindske det kæmpe overforbrug, butikkerne laver. At supermarkederne sælger deres gamle vare til spotpris, burde vi skraldere da bare være glade for.

Også professor Susanne Knøchel synes der bliver smidt for meget mad ud, men hun ville dog ikke selv tage ud skralde.

–  Der bliver smidt for meget ud, men jeg bryder mig ikke om at det skal være op til den enkelte, siger hun. Hun så hellere en organiseret opsamling, der kunne kanalisere maden hen, hvor den kan bruges, og tilføjer at det selvfølgelig ville kræve viden, hvis det skulle kunne lade sig gøre.

Læs mere her:

http://www.b.dk/nationalt/danskere-smider-63-kg-mad-ud-aarligt

http://www.b.dk/nationalt/madspild-for-milliarder-i-paasken

http://www.b.dk/nationalt/vi-smider-spiseligt-mad-i-skraldespanden
 

2 Responses to "Foråret gør livet farligere for skraldere"