Solceller til MR-scanneren, søvand til at køle forskningsprøver og madaffald ryger til biogasproduktion.
Danske hospitaler har indført en lang række grønne tiltag, som er godt for både økonomi og miljø, uden at det går ud over patienterne.
Et af de sygehuse, der har haft stor succes med omlægning, er Hvidovre Hospital, som netop er blevet tildelt Hvidovres Kommunes miljøpris.
– Vi forsøger at indarbejde en grøn tankegang i alle de projekter, vi laver på hospitalet. Hvis vi kan gøre noget godt for miljøet, og samtidig spare nogle penge, som vi kan investere til gavn for patienter og personale på hospitalet, så går vi gerne en lille omvej, siger Finn Bloch, der er projektdirektør for Hvidovre Hospital.
Læs også: Web TV: Fremtidens hospital
Hvidovre Hospital har et af Danmarks største solcelleanlæg, de har halveret strøm til forskningsfrysere ved at køle med vand, og madaffaldet bliver sorteret.
Flere hospitaler, har ligesom Hvidovre Hospital, lagt planer om at omlægge til et mere miljørigtigt alternativ end almindelig strøm. Som en del af regeringens 2020 planer, skal hospitalerne gå ind og tage et slag for miljøet.
Flere penge at gøre godt med
Pengene, der kan spares, er heller ikke små. De mange solceller på Hvidovre Hospitals tag skal gerne ende med, at CO2-udledning ikke bliver et problem at bekymre sig om i fremtiden. Alt i alt skal Hvidovre Hospital ende ud med, at producere så meget energi, at hospitalet kan tilbagebetale de cirka 100 millioner kroner, som projektet har kostet i investeringer.
Når vi arbejder proaktivt og tager fat i problemerne, inden de kommer ind på hospitalerne f.eks. med spildeanlæg, så kan vi undgå at kommunen kræver at vi betaler for at opstille et lokalt rensningsanlæg.
Anne Marie Jacobesen, der er miljøkoordinator for Region Hovedstaden.
Initiativerne er mange, når det gælder om at spare penge rundt om i landet. Et af stederne er Horsens.
– I Horsens har vi ansat en energileder, som er ansat til løbende at optimere vores energiforbrug, der er selvfølgelig en miljømæssig grund, men også en økonomisk. Der er sund fornuft i at spare på energien, det koster penge, siger Thomas Balle Kristensen, administrationschef for hospitalsenheden i Horsens.
Økonomien spiller ind som en faktor, når det gælder om at omlægge til et grønt sygehusvæsen.
-Når vi arbejder proaktivt og tager fat i problemerne, inden de kommer ind på hospitalerne f.eks. med spildeanlæg, så kan vi undgå, at kommunen kræver at vi betaler for at opstille et lokalt rensningsanlæg. Hvis vi bliver bedre til at lave substitutter, så kan det være, at det bliver en billigere løsning, siger Anne Marie Jacobesen, der er miljøkoordinator for Region Hovedstaden.
Grønne projekter på hospitalerne
Solcelleanlæg
Køling med søvand
Madsortering
Spildevandsrensning
Bedre miljø for patienternes skyld
Region Hovedstaden har lagt en klar plan om, at fremtiden skal være grønnere, ikke kun for miljøets skyld, men også til gavn for patienterne.
– Jo mindre vi påvirker miljøet negativt, jo bedre bliver folks sundhed forhåbentlig i regionen. Så indirekte er det med til at skabe færre patienter. Bedre og renere miljø skaber færre sygdomme generelt, siger Anne Marie Jacobsen, der er miljøkoordinator for Region Hovedstaden.
Solcellerne går til at drive vores MR-scanner. Vi fik den simpelthen sat op samtidig, og der har vi satset på at den skulle kunne køre udelukkende ved det, og det kan næsten lade sig gøre.
Laila Mortensen, arbejdsmiljøkoordinator fra Bornholms Hospital.
Både Region Midtjylland og Region Hovedstaden satser på omlægning af miljøbevidste tiltag i fremtiden.
Læs også: Minister: Hospitaler ødelægger tilliden til sygehusvæsenet
Bornholm Hospital har fået installeret solceller direkte til brug af deres apparature.
– Solcellerne går til at drive vores MR-scanner. Vi fik den simpelthen sat op samtidig, og der har vi satset på, at den skulle kunne køre udelukkende ved det, og det kan næsten lade sig gøre, siger Laila Mortensen, arbejdsmiljøkoordinator fra Bornholms Hospital.
Tager ingen chancer når det gælder patienterne
Om fremtidens hospitaler kommer til at kører på en nulvækst, er dog ikke helt sandsynligt. Så længe det handler om et område, hvor hospitalerne er så afhængige af at bruge energi, er der ikke plads til at tage chancer, når det gælder om helbredet.
Vi er frygtelig afhængige af, at vi kan have noget strøm, og vi kan jo ikke risikere at løbe tør.
Laila Mortensen, arbejdsmiljøkoordinator fra Bornholms Hospital.
– Hospitalsdrift er så energitung, vi har for eksempel en del teknisk apparatur som både kræver strøm, men også kræver køling, så at tro at det bliver til fuldstændig at køre nulenergi, det tror jeg ikke, uddyber Thomas Balle Kristensen, administrationschef for hospitalsenheden i Horsens.
På samme måde som hospitalet er en af de helt store strømslugerer, er der ingen kompromiser, når det gælder patienternes ve og vel. Operationer vil stadig skulle foregå helt stabile uden risiko for strømsvigt.
– Vi er frygtelig afhængige af, at vi kan have noget strøm, og vi kan jo ikke risikere at løbe tør. Vi kører jo også med vores nødgenerator, hvis der er strømsvigt i området, for vi kan jo risikere at gå i stå med en operation. Der skal bare være energi hele tiden. Så jeg ved ikke, om vi nogensinde vil kunne overgå 100 %, siger Laila Mortensen, arbejdsmiljøkoordinator fra Bornholms Hospital.
One Response to "Hospitalspatienter behandles med hjælp fra solceller"