Der løbes stærkt på de danske hospitalsgange, og de sygeplejerskestuderende oplever at være overladt meget til sig selv, have for meget ansvar og flere patienter end de har kompetencer til. Det kan i sidste ende gå ud over patienterne:
Patienterne kan møde en sygeplejerskestuderende, der ikke har de fornødne kompetencer.
Sanne Fuglsang Nyquist, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.
– Patienterne kan møde en sygeplejerskestuderende, der ikke har de fornødne kompetencer. Specielt hvis den studerende står helt alene, og har meget lidt kontakt med den kliniske vejleder, siger Sanne Fuglsang Nyquist, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.
Læs også: Hospitalerne bryder reglerne: Studerende udfylder vagtskemahuller
Vi skal hverken have læger, sygeplejersker eller studerende, som rafler om behandlingsformer eller gætter sig frem.
Niels Jørgen Langkilde, Landssekretær for Patientforeningen.
- I 2014 blev 5386 optaget på sygeplejerskeuddannelsen
- Der var en stigning på 16,5% af antal optagende sygeplejersker fra 2013-2014
- Kilde: Sygeplejerskeuddannelsen
– Der skal være en glidende overgang for de studerende, så de kan klare mere og mere, i kraft af at de får mere viden og indsigt, siger Niels Jørgen Langkilde, landssekretær for Patientforeningen.
Han fortæller, at der er tradition inde for sundhedsvæsenet om, at de studerende har et stort ansvar. Men ligger vægt på, at det kun er når de er under supervison:
– Vi skal hverken have læger, sygeplejersker eller studerende, som rafler om behandlingsformer eller gætter sig frem, siger Niels Jørgen Langkilde.
Nok er nok
Det er vigtigt, at man som studerende kan sige fra, hvis man føler, at man står med mere ansvar end man kan kapere:
– De studerende skal være forberedt til det ansvar de møder. Hvis de møder muren, skal de kunne sige: “Her slår mine kompetencer fra”, siger Niels Jørgen Langkilde.
I forvejen er vores sundhedssystem plaget af alt for mange fejl, og det skal nedbringes.
Niels Jørgen Langkilde, Landssekretær for Patientforeningen.
Det skal modvirkes, hvis de studerende bliver sat til at gøre noget, de ikke har kompetencer til. Vi er ikke interesseret i, at patienter bliver behandlet af personer, der ikke har adgang til supervision, siger Niels Jørgen Langkilde.
Læs også: Sygeplejerskestuderende: Det går langt over mine grænser
Men det er ikke altid, at de studerende har en, de kan spørge til råds inde for rækkevidde:
– De studerende bliver overladt meget til sig selv, og får for meget ansvar, for eksempel at have flere patienter end de har kompetencer til, siger Sanne Fuglsang Nyquist.
For mange fejl
Niels Jørgen Langkilde er ikke interesseret i, at de studerende står uden vejledning, for hvis de er det mindste i tvivl, skal de kunne få hjælp, siger han.
– I forvejen er vores sundhedssystem plaget af alt for mange fejl, og det skal nedbringes. Hvis de studerendes ansvar er en fejlkilde, så skal der sørges for, at de ikke har et ligeså stort et ansvar, siger Niels Jørgen Langkilde.