Allergiker: “Nye glutenfri produkter er som juleaften”

I Danmark er der op mod 50 tusind, der har glutenallergi uden at at vide det. Foto: Josephine Blachman
I Danmark er der op mod 50.000 mennesker, der har glutenallergi. Kun knap 10.000 mennesker er klar over det. Foto: Josephine Blachman.

Pædagogstuderende, Louise Holm Hansen, bruger ugentligt mange timer på forberedelse og indkøb af gluten- og laktosefri produkter. Det gør hun, fordi hun for snart tre år siden fik konstateret cøliaki, som betyder, at hun ikke kan tåle mad, der indeholder gluten. Men nu bliver hverdagen lettere for hende og de andre cirka 50.000 cøliakere, der ifølge Dansk Cøliaki Forening lever med sygdommen i Danmark.

For der kommer stadig flere gluten- og laktosefri varer på supermarkedernes hylder. En undersøgelse fra Innova Market Insight fra januar 2015 viste, at 4 ud af 5 glutenfri varer på dagligvarebutikkernes hylder kom til i år 2013 og 2014. Den tendens bekræfter kategoridirektør for tørvarer i Coop, Michael Christensen:

Hvad er forskellen på cøliaki og intolerance?

Cøliaki:
– Er genetisk bestemt.
– Tarmslimhinden beskadiges som følge af glutenindtag.
– Behandling: Livslang udelukkelse af gluten.

Intolerance:
– Er ikke altid genetisk bestemt.
– Ingen synlig beskadigelse af tarmen. Der måles ofte forhøjede værdier af antistof mod gluten i blodet.
– Behandling: Glutenfri diæt, med mulighed for at gen-introducere gluten i kosten og finde frem til en tolerancetærskel for glutenindtag.

Kilde: Nordic Laboratories

– Der er kommet mere fokus på gluten- og laktosefri varer i 2015, og det kommer der også til at være i 2016. Der kommer nye produkter hele tiden, både inden for kolonial- og mejeri sortimentet. På glutendelen har vi lige nu cirka 70 produkter, hvoraf 10-20 af dem er kommet til i år, siger Michael Christensen.

>>Det var ikke bare tømmermænd<<
Nytårsaften skulle Louise Holm Hansen springe ind i det nye år 2013. Håret var sat, champagneflasken åbnet og nedtællingen gået i gang. Da hun vågnede næste morgen var der noget galt. Hun havde mavepine, og om det var fra tømmermændene eller den sushi, de havde spist, vidste hun ikke. Men hendes maveonde viste sig at være symptom på den kroniske tarmlidelse, der nu ville få betydning for hendes daglige rutiner.

I april samme år fik Louise Holm Hansen nemlig konstateret cøliaki, som betyder, at tyndtarmen bliver ødelagt, hvis hun indtager gluten produkter som blandt andet hvede, rug og byg. Samtidigt udviklede hun også en intolerance over for laktose, som betyder, at hun ikke kan tåle mælkeprodukter. I dag er hun begyndt at vænne sig til livet som cøliaker, og det har supermarkederne blandt andet hjulpet hende med.

– Jeg har nu levet med cøliaki to år, og det betyder meget, at det er blevet så meget nemmere at handle i dagligvarer butikkerne. Før i tiden måtte jeg altid gå i specialbutikker, fortæller Louise Holm Hansen.

Læs også: Sociolog: Veganere udelukker sig selv fra fællesskaber

Det bliver aldrig rigtig nemt
Inden for bare det sidste år har Louise Holm Hansen oplevet en kæmpe udvikling i udbuddet af gluten- og laktosefri varer. Der er fx kommet laktosefri- smør, piskefløde og Risifrutti til dagligvarebutikkerne.

Alle de små ting, som bare er normalvarer for jer,
som I ikke tænker over i jeres hverdag. Det føles som juleaften for mig, at jeg nu kan få dem.
Cøliaker, Louise Holm Hansen

Men selvom udbuddet er blevet større, kan det stadig være besværligt at købe ind, og det kræver meget forberedelse.

– Så har den ene butik ikke lige det, jeg skal bruge, og så er der tilbud på knækbrød et andet sted. Det kan godt blive mange forskellige butikker, jeg skal rundt til, for at få de varer jeg skal bruge, siger hun.

Læs også: Giv os i dag vort glutenfrie brød

Impulsivitet er ikke en mulighed
Det kan være en humørdæmper at være cøliaker, faktisk ‘pisse irriterende’, som Louise Holm Hansen selv beskriver det. Man kan ikke være impulsiv, dukke op hos sine venner og spise med. Hver dag kræver sin forberedelse.

– Jeg føler nogen gange, at det sætter en stopper for mig, at jeg har gluten intolerance. Jeg føler mig anderledes, siger Louise Holm Hansen.

Næstformand i Dansk Cøliaki Forening, Birgitte Viereck er glad for, at supermarkederne i stigende grad prioriterer de glutenfri produkter, så man kan finde dem i langt de fleste forretninger. Det gør det nemlig nemmere for venner og familie at få cøliakere på besøg.

– Det er en fordel, at man kan gå ned i supermarkederne og både købe tør- og frostvarer og fx købe nogle glutenfri rundstykker. Det er især vigtigt i forhold til familie og venner, at der er kommet flere glutenfri varer på hylderne. Så er det blevet meget lettere for dem også, siger Birgitte Viereck.

Cøliakere kan nu se frem til en endnu lysere fremtid med supermarkedernes større fokus på glutenfri varer.

– Det er endnu ikke fastlagt, hvilke produkter der kommer i 2016, men stigningen for næste år forventes at blive den samme som i år. Der er mere efterspørgsel på produkterne, og så er kvaliteten af dem blevet bedre, siger Michael Christensen, kategoridirektør for tørvarer i Coop.

One Response to "Allergiker: “Nye glutenfri produkter er som juleaften”"