Private virksomheder stiller hjertestartere til rådighed for offentligheden. På nettet kan du se, hvor den nærmeste hjertestarter er.
Vil du være godt rustet til den dag naboen, kammeraten eller din gamle mormor falder om, så undersøg, hvilke virksomheder i dit nærmiljø, der har en hjertestarter.
Antallet af virksomheder, som vælger at stille deres hjertestartere til rådighed for offentligheden, er nemlig stigende.
»Der er rigtig mange private virksomheder, som har hjertestartere, men som ikke tidligere har været opmærksomme på, at de kunne hjælpe alle mulige andre, end dem der var ansat,« siger Trine Heidemann, der er projektleder i TrygFonden.
Hun fortæller, at antallet af hjertestartere på Hjertestarter-Netværket er stigende, og at man tydeligt kan mærke en stigning i antallet af tilmeldinger til netværket, når Hjertestarter.dk bliver omtalt i medierne.
»Lige nu er det noget med 50 hjertestartere om ugen eller sådan noget, der bliver tilmeldt, så der sker rigtig meget på det område,« siger hun.
På Hjertestarter.dk kan du se, hvor man har valgt at stille hjertestartere til rådighed for offentligheden.
Tilgængelige for alle
På Hjertestarter.dk kan alle, der ejer en hjertestarter, tilmelde sig, så hjertestarteren registreres. Private har så mulighed for at se, hvor den nærmeste hjertestarter er. Desuden kan alarmcentralen bruge informationen og henvise til den nærmeste hjertestarter, når nogen ringer 112 på grund af hjertestop.
Det er især blandt private virksomheder, at man kan mærke en stigende interesse for at investere i en hjertestarter og indgå i Hjertestarter-Netværket.
»Det er et billede vi ser vende, at virksomhedsejere nu også stiller hjertestarteren til rådighed for offentligheden,« siger Trine Heidemann.
Novo er med på vognen
Hos Novo Nordisk besluttede man, på opfordring fra medarbejderne, i december 2009, at sætte hjertestartere op på alle de danske arbejdspladser. Der er i dag 108 hjertestartere fordelt i firmaets forskellige afdelinger, heraf er de syv tilgængelige for offentligheden.
»Der skal være maksimalt fem minutter til at kunne bringe en hjertestarter i aktion i forhold til de faste arbejdspladser, og derudover vil vi gerne, i det omfang det er muligt, dele vores hjertestartere med offentligheden,« siger Keld Johnsen, der er bedriftslæge i Novo Nordisk. »De hjertestartere, der er sat op på Hjertestarter.dk, er hvor offentligheden nemt kan komme ind og få fat i.«
Hjertestarteren er ikke nok
I Dansk Røde Kors’ førstehjælpssektion understreger de, at hjertestartere ikke kan erstatte førstehjælpskurser. Derfor er de glade for, at mange af virksomhederne køber hjertestarteren sammen med et førstehjælpskursus.
»Virksomhederne er godt klar over, at hvis de køber en hjertestarter, skal medarbejderne også lære at bruge den, ellers bliver den ikke taget ned fra væggen,« siger Dorthe Stoffregen, der er konsulent i førstehjælpssektionen.