Astronomer opdager uventet mønster i galaksers udvikling

Det har taget meget længere tid for galakser at udvikle sig mod en organiseret og velordnet form, end man hidtil har troet. Det skriver NASA.

På en klar nat kan man på himlen ane et lysende bånd af stjerner, der bugter sig hen over himlen. Det er Mælkevejen, den galakse som vores solsystem befinder sig i. Mælkevejen er en spiralgalakse, eller en skiveformet galakse, men den velorganiserede form, som mange galakser har, har været meget længere tid undervejs end astronomerne hidtil har troet. En ny brik i puslespillet der giver viden om, hvordan universet har udviklet sig. Det viser en omfattende undersøgelse af hundredevis af galakser, som den amerikanske rum- og rumfartsadministration, NASA, har offentliggjort på deres hjemmeside.

Astronomerne troede, at spiralgalakser i det nære univers havde fundet sig til rette i deres nuværende form for omkring 8 milliarder år siden, og at de ikke havde udviklet sig særligt meget efterfølgende, fortæller Susan Kassin til NASA. Susan Kassin er undersøgelsens ledende forsker og astronom ved NASA’s Goddard Space Flight Center i Greenbelt. Men undersøgelsens nye resultater peger i en anden retning:

”Den tendens, vi har observeret, viser i stedet det modsatte, at galakser har ændret sig stabilt i denne tidsperiode,” forklarer Susan Kassin til NASA.
Michael J. D. Linden-Vørnle, astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium, uddyber:

”Undersøgelsen peger i en retning af, at den udvikling, som mælkevejen og andre lignende galakser har været udsat for, er foregået tumultagtigt og mere gradvist over mange milliarder år. Først nu er vi nået til et punkt, hvor galakser er blevet meget velordnede.”

Særtilfælde har givet astronomerne misvisende resultater

Når man i længere tid fejlagtigt har troet, at galakserne har fundet sig til rette i en mere organiseret form for cirka 8 milliarder år siden, er det, fordi forskerne har undersøgt galakser, som ikke er ”repræsentative”:

”Man har åbenbart kigget på nogle særtilfælde, nogle galakser som allerede meget tidligt var nået til en mere velorganiseret form, men de har vist sig at være særtilfælde, man har fisket ud. I den nye undersøgelse har man ikke sorteret fra, men taget alt hvad der var,” og det har altså givet de nye resultater, forklarer Michael J. D. Linden-Vørnle.
Galakserne udvikler sig stadig, men den overordnede tendens er, at de udvikler sig mod at blive mere velordnede:

”Galakserne er gået fra at være meget uorganiserede og uden særlig struktur, til at være de flotte spiralgalakser som vi ser i universet i dag,” fortæller Michael J. D. Linden-Vørnle.

En ny brik til puslespillet

Opdagelsen giver muligheder. Med den nye viden om mønstret i galaksers udvikling, kan forskerne tilpasse de nuværende computersimulationer af galakser. Dette kan hjælpe forskerne til bedre at forstå de fysiske processer bag ”galakse evolution”, skriver NASA på deres hjemmeside.
Det bekræfter Michael J. D. Linden-Vørnle:

”Det er en ny brik til puslespillet, der skal fortælle os noget om, hvordan universet har udviklet sig. Man har altså mulighed for at se på de beregninger, man bruger til at prøve at simulere universet, og man kan justere computermodellerne. På denne måde kan vi bedre gengive eller reproducere det univers, vi observerer.”

Du kan læse mere om undersøgelsen på NASA’s hjemmeside.

Læs også Sådan finder forskerne nye planeter