Mænd stjæler kvinders lederstillinger

Få mænd er ansat som sygeplejersker eller pædagoger sammenlignet med kvinder, men alligevel løber mændene med lederstillingerne

Få mænd er ansat som sygeplejersker eller pædagoger sammenlignet med kvinder, men alligevel løber mændene med lederstillingerne

Selv i pædagogernes overfyldte kvindeverden vinder mændene alene på deres køn.
I fagforeningen for pædagoger og klubfolk, BUPL, har mændene erobret dobbelt så mange lederstillinger i forhold til deres antal.

Kun cirka hver fjortende kvinde har sat sig på en lederstilling. Derimod har hver ottende mand haft held til at opnå en lignende post. Det er en ulige kønsfordeling på lederposterne, set i lyset af, at mere end otte ud af ti af BUPL’s medlemmer faktisk er kvinder.

Sådan er det også hos sygeplejerskerne. Tal fra Dansk Sygeplejeråd tegner det samme billede som hos pædagogerne. Og sammenlignet med at mændene kun udgør cirka sølle tre procent af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd, kan det virke overraskende, at de er overrepræsenteret i lederstillingerne.

Samfundet elsker manden

Kvinderne vil gerne have lederstillingerne, men fordommene i samfundet gør det svært, at opnå drømmen.

»Tallene bekræfter den skævhed, der er i rekrutteringen til lederstillinger ude i samfundet, og som også er i de typiske kvindefag. Det er generelt sådan i vores kultur, at vi forventer at lederstillingerne skal varetages af mænd,« siger arbejdsmarkeds- og ligestillingsforsker Janne Gleerup, fra Roskilde Universitet. 
 

Kvinder vil ikke udfordres

Det er ikke let at være kvinde, når man både skal have barn og karriere. Og for nogle kvinder betyder det et bevidst fravalg af sidst nævnte.

»Nogle af kvinderne vælger helt bevist et job, hvor de ikke bliver udfordret, og derfor undgår de lederstillinger,« siger ligestillingsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

Hun siger ydermere, at tendensen til, at kvinder fravælger lederstillingerne, også afspejler sig i andre kvindefag, hvor der er mænd.

Årsagen er ikke, at kvinderne mangler gåpåmod, men snarere at mandebilledet er dominerende.

 »At kvinder ikke er mindre kvalificeret som ledere end mænd, da det jo ikke er noget, der ligger i generne, men at der er en tilbøjelighed til, at man betragter mændene som værende mere egnede til lederstillingerne end kvinderne,« understreger Karen Sjørup.

Læs også
 

Unge kvinder har klaret finanskrisen bedst

Mor til to: Karrieremoren er en fantastisk mor