Forældrepiloterne: En hjælp for nogle forældre – men ikke for alle

Forældrepiloterne er et særligt tilbud til forældre med børn i mistrivsel

Forældrepiloterne er et tilbud i Hørsholm, der henvender sig til forældre med børn, der kæmper med udfordringer som uro, impulsivitet og opmærksomhedsproblemer. Selvom det har fået positive tilbagemeldinger, er der også kritik af, at tilbuddet ikke dækker alle behov. Nogle forældre oplever, at programmet er for generelt og ikke altid tager højde for de individuelle udfordringer, de står overfor.

Nina Ansbjerg Høeg Brask, privat autismekonsulent og bestyrelsesmedlem i Frivilligcenter og Selvhjælp Hørsholm, påpeger, at Forældrepiloterne kan have begrænsninger, når det kommer til at hjælpe forældre med børn, der har særlige udfordringer.

– Jeg synes, at Forældrepiloterne kan være en rigtig god løsning for nogle forældre, men det er vigtigt at understrege, at ikke alle forældre til børn med særlige udfordringer vil have gavn af tilbuddet, siger hun.

Programmet tilbyder konkrete værktøjer og støtte til forældre, der oplever disse problemer i hverdagen. Men som Nina Brask påpeger, kan det være begrænset, når det kommer til at tackle mere komplekse udfordringer hos børn, de måske ikke kun står overfor de problemer, Forældrepiloterne adresserer.

– Forældre til børn med mere komplekse udfordringer kan stå i en situation, hvor de ikke finder den nødvendige hjælp. Der er stor risiko for, at programmet ikke kan rumme de mange nuancer der kan være i de problemer, man som forældre kan stå med, siger hun.

Fakta box om Forældrepiloterne

  • Målgruppen er forældre til børn i alderen 3-10 år
  • Tilbuddet gælder for forældre til børn der ikke er diagnosticeret med ADHD, ADD eller autisme
  • Forløbet fungerer som et gruppeforløb med plads til 8 forældrepar af gangen

Læs også: Forældrepiloterne i Hørsholm hjælper forældre til børn med udfordringer

Positive erfaringer, men med forbehold

Caroline Garde Ertbøll, en af de forældre der har deltaget i Forældrepiloterne, har haft en blandet oplevelse. Hun kan se værdien i tilbuddet, men oplever at det ikke altid var tilstrækkeligt.

– Vi er jo blevet bekræftet i, at mange af de ting vi gør er rigtige. Det er jo meget rart, siger hun og tilføjer:

– Men jeg har også fundet, at nogle af de redskaber, der blev delt ikke altid kunne anvendes i vores situation. Jeg føler at det har været hjælp, men nogle gange kunne man godt have ønsket sig en mere specifik rådgivning.

Hun påpeger, at selvom de generelle værktøjer, der blev delt, kunne være nyttige, har de ikke været brugbar i deres situation.

– Jeg føler, at det har været en hjælp, men nogle gange kunne jeg godt have ønsket mig mere specifik rådgivning, der tager højde for de udfordringer, vi står overfor, siger hun og forklare at nogle af de redskaber de fik med, føltes for generelle.

Godt med fællesskab

Selvom tilbuddet har fået kritik for at være for generelt og ikke omfavne den kompleksitet børns mistrivsel kan have, så er der stadig elementer af programmet som får god ros.

– Det har været rigtig fint at få input fra de andre forældre. det lyder måske mærkeligt, men det har været godt at høre om de udfordringer, andre forældre står med. Man kan godt føle sig meget alene, udtaler Caroline Garde Ertbøll.

Hvem kan hjælpes?

Ifølge Forældrepiloternes informationsside er det en specifik målgruppe, som kan hjælpes. Det er forældre med børn i alderen 3-10 år, som oplever problemer med uro, impulsivitet og opmærksomhed. Det kan hurtigt lyde som de mest gængse symptomer på udviklingsforstyrrelser som ADHD, men på informationside står det tydeligt, at programmet ikke er tiltænkt børn har allerede har en diagnose med enten ADHD, ADD eller autisme.

Sådan gjorde vi: Journalisten var bekendt med tilbuddet og skrev et opslag på en beboergruppe på Facebook for at høre om nogle kendte tilbuddet og havde erfaring med det. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.