Forskningsprojektet er startet af læge og forsker Erik Skovenborg og leder for Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, Arne Astrup. De mener ikke, at der er tilstrækkelig med viden inden for området.
– Vores tankegang er, at noget forsvinder, men det er ikke ret godt beskrevet, hvor meget det egentlig er. Og det er der, vi mener, at vi kan bidrage med ny viden, siger Erik Skovenborg.
Det kan jo betyde noget når du serverer det for børn, eller for folk der er på antabus, og som derfor maksimalt kan tåle 2 gram alkohol. Det betyder også noget i forhold til, hvor mange kalorier du indtager.
Læge og forsker Erik Skovenborg
Konsekvenserne
Det kan have konsekvenser for mange, hvis der er noget af alkoholen der ikke fordamper, og som dermed indtages når man spiser maden. Alkohol indeholder nemlig både promiller og kalorier.
– Det kan jo betyde noget når du serverer det for børn, eller for folk der er på antabus, og som derfor maksimalt kan tåle 2 gram alkohol. Det betyder også noget i forhold til, hvor mange kalorier du indtager, siger Erik Skovenborg.
Hvis forskningsprojektets resultater viser, at størstedelen af alkoholens promiller og kalorier forsvinder, mener Erik Skovenborg, at der er endnu mere grund til at bruge alkohol i madlavningen i stedet for fedtstoffer som fløde og smør.
– Hvis du skal lave god mad, kan du bruge en masse piskefløde og smør, det får maden til at smage godt, men samtidig er der også en del mættede fedtsyrer i. Men hvis du fx bruger vin, og bruger de smagsstoffer og duftstoffer der er i vin som krydderi, så kan du få maden til at smage ligeså godt. På den måde sparer du salt og fløde, og du kan lave velsmagende mad på en sund måde, siger Erik Skovenborg.
Betydning for den sunde livsstil
Hjerteforeningen mener, at forskningsprojektets kommende resultater er relevante for den vejledning, de giver deres medlemmer omkring kost og sundhed:
– Resultaterne kan vi bruge til meget. For alt afhængig af hvor meget alkohol der kommer i, kommer der også flere kalorier, for alkohol er jo kalorier. Og hvis alkoholen ikke fordamper, så får man også promiller ud af det. Så det er jo rigtig vigtigt at vide, siger klinisk diætist i Hjerteforeningen Kirsten Sonne.
Læs også: Guide: Se kosteksperternes bedste vinterretter
I Sundhedsstyrelsen har man ikke haft et entydigt fokus på brug af alkohol i madlavningen:
– Sundhedsstyrelsen har ikke eksplicit forholdt sig til alkohol i maden. Viser forskningsprojektet, at alkoholen ikke fordamper fuldstændigt, vil indtagelse af alkohol i maden skulle indgå, når den enkelte vurderer sit eget alkoholforbrug, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm.
Både Hjerteforeningen og Sundhedsstyrelsen rådgiver om anbefalede ugentlige indtag af genstande for mænd og kvinder, og også på dette punkt kan forskningsprojektet gøre en forskel, siger diætist Kirsten Sonne.
– Det er vigtigt i forhold til promiller, for så tæller det jo med i genstandene i løbet af ugen. Og det er jo klart, jo mere nuanceret viden man får på området, jo bedre er det, siger Kirsten Sonne.