Forskere fra Aarhus Universitet har fundet frem til en metode til at isolere enkelte kræftceller. Et kæmpestort skridt for dansk kræftforskning, siger lektor Peter Kristensen
Mere effektiv behandling, tidligere diagnoser og billigere kræftbehandling. Det er konsekvensen af, at forskere fra Aarhus Universitet har foretaget en af de største opdagelser inden for dansk kræftforskning. Det er lykkedes at identificere en enkelt celles såkaldte ’fingeraftryk’, hvilket gør det muligt at udskille enkelte ondartede kræftceller fra en blanding af de mange forskellige celler, der befinder sig i den menneskelige krop.
»Den metode vi har udviklet gør det muligt at indfange den mest ondartede kræftcelle ud af mange tusind forskellige celler,« siger Peter Kristensen, lektor ved Aarhus Universitet og deltager i forskningsprojektet.
Peter Kristensen og forskningsgruppen er de første i verden, for hvem det er lykkedes at isolere enkelte celler ud af mange. Opdagelsen vil få stor betydning for hvor tidligt lægerne kan begynde at behandle en patient som kræft, og gør behandlingen meget mere effektiv, da kræften fanges på så tidligt et stadie.
Forskningen trumfer immunsystemet
Når kroppens eget immunsystem begynder kampen på udefrakommende ’farlige’ celler, som ved for eksempel en influenza-virus, så sker det først når immunsystemet opdager en forholdsvis høj koncentration af farlige celler. Den nye teknik sætter læger i stand til faktisk at overgå immunsystemet – ved hjælp af den nye teknik er det nemlig muligt at identificere og faktisk behandle mod de udefrakommende celler, allerede inden kroppens eget immunsystem er vågnet op til dåd.
»Når der er tale om meget få ondartede celler, så overser immunsystemet dem faktisk. Nu er det muligt for os at identificere cellerne på et meget tidligt stadie, og meget mere præcist,« siger Peter Kristensen.
Teknikken skal bruges til at stille mere effektive diagnoser, og er altså ikke en reel behandling. Derfor regner Peter Kristensen med, at metoden kan være i brug på landets sygehuse om allerede få år.
»Da vores metode ikke er en behandling, men en værktøj til diagnostik, skal vi ikke igennem de samme regulatoriske myndigheder, som hvis der var tale om et lægemiddel. Derfor er det realistisk at se teknikken brugt på de danske sygehuse om en fire-fem år,« siger han.
Fremtiden for dansk kræftforskning
Fremtiden for danske kræftpatienter ser lysere og lysere ud. For teknikken til identifikation af kræftceller kommer til at have store betydninger for kræftbehandlingen i Danmark. Jo bedre lægerne bliver til at stille diagnosen, og dermed målrette behandlingen, jo bedre og måske endda kortere bliver patienternes sygdomsforløb.
»Ved hjælp af den forbedrede diagnosticering bliver behandlingen mere målrettet, og samfundsomkostningerne til kræftbehandling bliver samtidig nedsat,« siger Peter Kristensen.
Læs også: