– Jeg synes simpelthen ikke, at vi kan være det bekendt.
Sådan siger EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) om afstemningens resultat.
– Det var en grim oplevelse. Snowden skal have status som whistleblower, og ikke som kriminel. Det er noget, jeg holder meget fast ved, siger hun.
Stemmefordelingen var opdelt, sådan at de fleste højreorienterede stemte nej, mens de fleste venstreorienterede stemte ja. Undtagelsen var dog, at der, i den socialdemokratiske alliance, var hele 76, der stemte nej, mens kun 87 stemte ja. Blandt dem, der stemte nej, var Christel Schaldemose (S).
– Det er jo sådan, at i det land, han kommer fra, er det, han har gjort, ulovligt. Vi betragter USA som en retsstat. Hvis de kræver ham udleveret, så kan og skal vi ikke give ham asyl. Derfor valgte den socialdemokratiske gruppe at lægge op til, at vi ikke støttede det forslag, siger Christel Schaldemose.
Han skal anerkendes som whistleblower og ikke som gangster, og han skal have beskyttelse.
Margrete Auken (SF).
Læs også: Når konspirationer bliver til virkelighed
Løsning skal findes i fællesskab
En central del af uenigheden består af, hvorvidt beskyttelsen af Snowden er et nationalt anliggende eller noget, som EU skal vedtage i fællesskab.
– At give Snowden asyl er ikke noget, som Europa-Parlamentet skal afgøre. Det er noget, det land han i givet fald vil søge asyl i, skal tage stilling til. Jeg tror ikke, at der er opbakning særligt mange steder i Danmark til, at EU skal bestemme, hvem der kan få asyl i Danmark, siger Christel Schaldemose.
Margrete Auken er uenig i Christel Schaldemoses holdning om, at beskyttelse til Snowden er et nationalt anliggende.
– Det er en måde at unddrage sig ansvaret på. Det er klart, at man er nødt til at vedtage det i Europa i fællesskab. Hvis et enkelt land skal gøre det alene, får de jo alle bulerne fra USA. Han skal anerkendes som whistleblower og ikke som gangster, og han skal have beskyttelse. Vi kan ikke være bekendt ikke at prøve at give ham beskyttelse. Jeg tror ikke, at Snowden vil være i sikkerhed, hvis ikke vi har en flertalseuropæisk beslutning om det. Jeg tror ikke, at der er noget land i Europa der, hvis ikke de andre lande støtter op om det, vil kunne give ham beskyttelse, siger Margrete Auken.
Læs også: Forskere: Beskyt din smartphone mod overvågning
Lave forventninger
Margrete Auken henviser til, at den europæiske velvilje til at støtte Snowden er lille, og nævner hændelsen i juli sidste år, hvor den bolivianske præsident Evo Morales’ fly blev nægtet at flyve igennem fransk, spansk og italiensk luftrum, på grund af en mistanke om, at Edward Snowden var om bord på flyet.
– Når man tænker på, at det kunne lykkes Obama at tvinge et fly med Morales ned, så kan du jo se, hvad det er for nogle hundehoveder, de er. Det er jo så pinligt, altså, siger hun.
Margrete Auken var ikke overrasket over, at EU-afstemningen endte med et klart nej, men holder fast i, at problemet skal klares i fællesskab.
– Vi vidste jo godt, at det ville blive et nej. Men vi syntes jo ligesom, at vi skulle have lov til at få den afstemning igennem, siger hun.