Flygtninge frygter fremmedfjendske Danmark

Nye tal fra EU viser, at Danmark i 2010 fik utroligt få asylansøgninger set i forhold til Norge og Sverige.

Nye tal fra EU viser, at Danmark i 2010 fik utroligt få asylansøgninger set i forhold til Norge og Sverige. Vi har brandet os selv som fremmedfjendske, mener Amnesty International.  

»I er bestemt ikke velkomne«. Det har været budskabet, Danmark i det sidste årti har sendt ud til verdens flygtninge. Det mener Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty International.

Han er dybt overrasket over de seneste tal fra EU, der viser, at Danmark blot modtog omkring 5.000 asylansøgninger i 2010, hvilket bestemt ikke er meget, hvis man sammenligner med Norges 10.000 og Sveriges 32.000.

»Det startede i 2002 under den nuværende regering. Det er et symptom på noget, der er beklageligt. Nemlig at det er lykkedes os at markedsføre Danmark som et udlandsfjendtligt sted. Det er signal, der er sendt og nu responderet på,« siger han.

Hvor Amnesty International finder udviklingen beklagelig, så ser Dansk Folkepartis Peter Skaarup, udviklingen som alt andet end negativ. 

»Jeg synes, det er positivt, og det er en rigtig god udvikling. Sammenlignet med Norge og Sverige, så er der ingen tvivl om, at Danmark har strammere asylregler,« siger han.
 

Muhammed, krig og retorik
Amnestys Claus Juul mener, at selvom Danmark måske mangler noget højde og drøjde på den store verdensscene, så har vi formået at efterlade et særdeles negativt indtryk hos mange lande. Det kan have stor betydning for, at asylansøgere fravælger Danmark.
 
»Man skal nok ikke undervurdere betydningen af Muhammed-tegningerne, vores aktive krigsførelse og en udenlandsfjendtlig retorik,« siger han.

Integrationsordfører for Socialdemokratiet, Henrik Dam Kristensen, er langt fra enig i betydningen af den danske retorik og mener ikke, »Folk i verdenen lægger mærke til de interne debatter, vi har i Danmark«.

En klar linje og skarpe udmeldinger har dog betydning for, om asylansøgere havner i Danmark. Det mener Peter Skaarup, der vurderer de nye tal fra EU som en klar konsekvens af den linje, Dansk Folkeparti og regeringen har lagt.

»Det har da en betydning, hvad man diskuterer og det faktum, at vi har villet stramme udlændingepolitikken. Det har bestemt betydning,« siger han.
 

Altid problemer hos regeringen
Selvom Claus Juul retter en skarp kritik mod den siddende regeringen, synes han ikke ligefrem, at der er nogen indikationer på, at linjen skulle blive anderledes, skulle oppositionen komme til magten. Henrik Dam Kristensen er ikke enig i postulatet. 

»Regeringen og Dansk Folkeparti er optaget af hele tiden at debattere problemer i stedet for at komme med løsninger. Vi vil satse på integrationen og jo bedre den lykkedes, jo mere fornuftig en debat vil du få. For så vil der ikke være grobund for hadefulde angreb, som vi ser i dag,« siger han. 

Rapporten fra EU angående asylansøgninger udkom den 29. marts og indbefatter alle lande i EU, der samlet set fik 260.000 ansøgninger om asyl. Frankrig var topscorer med omkring 52.000 ansøgninger.