Kvinderne finder tandbeskytteren frem

Kvindesporten Roller Derby vinder fremgang og popularitet i Danmark.

Kvindesporten Roller Derby vinder fremgang og popularitet i Danmark. Kvinderne er vilde med den kontante kontaktsport, hvor hård træning kombineres rulleskøjter, tacklinger og glimmer

Hun hedder Henriette Thiim til hverdag, men når hun spænder rulleskøjterne på og går på Roller Derby-banen med sit hold, hedder hun Durakill Bunny. Roller Derby-sporten er i stærk fremgang i Danmark, og stadig flere kvinder vil gerne kanalisere deres indre amazone på den ovale rulleskøjte-bane.

»Vi oplever en kæmpe tilslutning i øjeblikket. Når vi har vores ’Fresh Meat’-træninger (åbne træningstimer for nybegyndere, red.) er der 30 nye piger hver gang,« siger Henriette Thiim, Roller Derby-spiller for Københavns ’Rollin Heartbreakers’-hold.

Sporten er nu blevet så etableret i Danmark, at Copenhagen Roller Derby afholder Danmarks første rigtige Roller Derby-’bout’ 16. april, hvor det københavnske hold Rollin Heartbreakers skal møde belgiske Gent Go-Go Roller Girls.

Kun for kvinder
Roller Derby er kun for kvinder, og som de fleste andre sportsgrene spiller Roller Derby-kvinderne i holduniformer. Men her er der intet spor af polyester og dårlig pasform, for spilleruniformen involverer nemlig shorts, netstrømper og stramme t-shirts i forskellige skinnende materialer og gerne med hårdtslående statements.

Sporten udøves på de retro ’side by side’-rulleskøjter, med hjelm og tand-, knæ-, albue- og håndledsbeskyttere. Der er ingen bold på banen i Roller Derby. Et hold har fem spillere på banen af gangen, en ’jammer’, som er den spiller, der kan score point, og fire ’blockere’. Jammeren scorer et point for hver modstander hun passerer. Blockerne skal ved hjælp af tacklinger og blokeringer forhindre det modsatte holds jammer fra at score point. Og det går ikke stille for sig, når kvinderne giver den gas på banen. Et såkaldt ’fishnet burn’ er for eksempel en klassisk Roller Derby-skade, nemlig et brændemærke med netstrømpemønster, som kommer når en spiller falder og glider henad banen.

Bambi på glatis
Alligevel er det ikke voldsomheden og slagene, som kan være det mest udfordrende ved Roller Derby.

»Nogle bliver meget overrasket over, hvor svært det faktisk er at stå på rulleskøjter. Selv de sejeste tøser har jo været helt Bambi på glatis engang. Men jeg er meget imponeret over de tøser, der kommer til vores Fresh Meat-træninger, det er jo ret skrækindjagende lige pludselig at få hjul under,« siger Henriette Thiim.

Trods skader, brændemærker og tacklinger vinder sporten hurtigt frem. Og Henriette Thiim er ikke i tvivl om hvorfor:

»Jeg er tiltalt af den fantastiske blanding af benhård træning og leg, sjov og ballade. Sveden hagler af kroppen og det er super hårdt, men samtidig har man bare lyst til at hoppe op og ned på stedet, fordi det er så sjovt. Det er fantastisk,« siger hun.

Fakta

  • Roller Derby stammer fra 1920’ernes USA
  • Sporten døde ud i 1990’erne, men genopstod i 2001 som en sportsgren kun for kvinder
  • En kamp kaldes en ’bout’
  • Spillernes kampnavne skal være unikke verden over, og skal godkendes og registreres
  • Verden over findes der ca. 450 registerede Roller Derby-hold
  • I Danmark findes der to bouting-hold, Rollin Heartbreakers i Købehavn og Aarhus Derby Dolls
  • Rollin Heartbreakers har 14 faste spillere

Læs også:

Giver en mindre bold sjovere kvindefodbold?

Støn højere, slå hårdere