Lille Johanne på ni måneder skriger og skriger, mens far og mor febrilsk forsøger sig med bamsen, sutten, mad og alt, hvad de ellers kan finde på. Johanne vil gerne høre musik, det forstår forældrene bare ikke. Men faktisk kan hun lære at sige det – med tegn.
Motorikken er det afgørende
"Babytegn" kaldes det, og spædbørn kan begynde at lære tegnene allerede fra de er omkring seks måneder gamle, og indtil de begynder at udvikle et sprog, typisk når de er omkring to år.
For eksempel kan barnet lave tegnet for "far" ved at føre en finger ned langs siden af ansigtet.
»Det handler om den motorisk udvikling,« forklarer Susanne Carstensen fra Center for Tegnsprog, der er en del af Professionshøjskolen UCC i København. »Man kan styre hænderne, før man kan styre stemmelæberne.«
En god hjælp
Babytegn kan få hverdagen med småbørn til at glide lettere.
»Det er et middel til at kommunikere, som forældre og pædagoger kan benytte sig af, indtil sproget tager over,« siger Susanne Carstensen.
Samtidig understreger hun, at det ikke skal forveksles med tegnsprog, som er et helt sprog i sig selv, ligesom dansk eller kinesisk.
Susanne Carstensen ser meget positivt på mulighederne i babytegn og synes, at alle pædagoger burde lære det. »Hvis man har set nogle af de her børn bruge det, så er man ikke i tvivl om, at det virker,« siger hun.
Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er enig. »Det er forfærdeligt for et barn ikke at blive forstået. Derfor skaber det rigtig stor glæde at kunne udtrykke sig,« siger hun.
Børn kan lære helt op til 40-50 tegn, men de fleste vil typisk bruge omkring ti.
Boom i babytegn
Line Fagerholt er tegnsprogsuddannet skolelærer og har i seks år undervist i babytegn. »Der er stor interesse for det her. Det er helt klart på vej frem,« fortæller hun.
Line Fagerholt står bag en dvd med instruktioner i at bruge babytegn, og den har solgt mere end 10.000 eksemplarer.
Ulla Hasselbach, der også har undervist i babytegn og udgivet en dvd, genkender den voksende interesse. »Vi har stort set ikke markedsført den her dvd, men den sælger hele tiden,« siger hun og fortsætter: »Der er rigtig mange, der ønsker undervisning i babytegn, men jeg må sige nej til mange. Det er både institutioner, biblioteker og mødregrupper, der efterspørger det.«
Gavnligt for sproget
Babytegn bruges samtidig med, at forældre taler med barnet, som de plejer. Og der er ingen grund til at frygte, at muligheden for at bruge tegn forsinker barnets sprog. Tværtimod.
»Amerikanske forskere har påvist, at det gavner den sproglige udvikling,« siger Susanne Carstensen fra Center for Tegnsprog.