Der bliver handlet narkotika på mobilen som aldrig før, hvilket gør det svært for politiet at finde frem til bagmændene. De ulovlige stoffer bliver ofte handlet via taletidskort, hvor der ikke er registreret en afsender.
Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vil foreslå at gøre det lovpligtigt at vise ID, når man køber taletidskort. Det skal gøre det lettere for politiet at finde frem til brugeren af et taletidskort, men det vil gøre det langt sværere for den almindelige forbruger at købe taletidskortet, siger Jakob Willer, direktør for Teleindustrien – Teleselskabernes branchesamarbejde, til NetAvisen.
– Man kan forestille sig, at der er færre salgssteder, der rent faktisk vil sælge taletidskort, hvis man skal registreres eller vise ID, når man køber taletidskort. Det vil give en administrativ procedure, som mange distributører nok ikke er interesserede i at have, for eksempel i en kiosk. Der vil derfor blive færre steder at købe taletidskortene for almindelige forbrugere.
De såkaldte “brune bude” der leverer narkotika, hvis du sender dem en sms, har overtaget meget af markedet for salget af de ulovlige stoffer, skriver Metroxpress. Det skal derfor være lettere at finde frem til, hvem der benytter sig af et taletidskort, mener Peter Skaarup (DF).
– I dag har hash- og kokainsælgere det alt for nemt. Derfor bør man vise legitimation, når man får et nyt nummer, sagde formand for Retsudvalget, Peter Skaarup (DF), i går til Metroxpress.
Læs også: Det bliver dyrere at tale i mobil
Overordnet set vil det påvirke markedet for taletidskort negativt, hvis man skal registreres eller vise legitimation for at købe taletidskortene, mener Jakob Willer. Der vil blive færre distributører af kortene, og det vil derfor være sværere for forbrugeren at købe taletidskort, vurderer han.
Men om det egentlige salg af taletidskort vil falde, er ifølge Teleindustriens direktør svært at forudse.
– Jeg har jo ikke nogen idé om, i hvilket omfang kriminelle bruger det, i forhold til om efterspørgslen fra brugersiden vil falde. Det kunne man godt forestille sig, men umiddelbart fra et branchesynspunkt vil det påvirke, i hvor høj grad det faktisk vil blive distribueret, siger Jakob Willer.
Læs også: TV: Emma, coke, amfetamin… Kom med på gymnasiebesøg
Hos Telia frygter man ikke et fald i salget, hvis taletidskort skal registreres. Taletidskort udgør kun en meget lille del af forretningen, men en helt særlig kundegruppe kan frygtes at blive ramt.
– Det er vigtigt at huske på, at der er visse kundegrupper, som sætter stor pris på tilbuddet om taletidskort – for eksempel udenlandske turister og forretningsrejsende, som har mulighed for let og bekvemt at købe et lokalt sim-kort til brug, mens de opholder sig her i landet, siger David Engstrøm, pressechef hos Telia, til NetAvisen.