Danmark har netop besluttet at optrappe krigen mod Islamisk Stat. Det sker ved at sende tropper til Syrien. Men hvordan bliver krigen i Syrien så anderledes? Militærforsker, Søren Nørby fra Forsvarsakademiet, giver her sit bud:
– Forskellen er, at vi var inviteret af den irakiske regering sidste gang. Der er ikke just kommet en officiel invitation fra Syriens præsident Bashar al-Assad. Og det gør det jo til en spøjs situation, at man kæmper Assads fjender, men det er faktisk ikke noget, han officielt har bedt os om.
Den danske regering besluttede i 2014 at bekæmpe Islamisk Stat med militærindsats i Irak. Det varede et år frem, men nu vil politikerne udvide operationen til også at gælde i Syrien. Enhedslisten, Alternativet og SF er imod. Den militære indsat er også anderledes end Irak-operationen i 2014, vurderer Søren Nørby:
– Det anderledes er, at vi har boots on the ground, dvs. at vi ikke kun opererer med fly, der ligger i 10 kilometers højde, men også sætter jægersoldater ind. Desuden så virker det til at være lettere at finde målene med flyovervågning i Syrien. Men det virker også som om, at missionen i første omgang skal slække Islamisk Stat, for man kan jo ikke bare nedkæmpe dem fra luften alene, som man hidtil har prøvet på i Irak.
Hensigten med tropperne på landjorden er, at soldaterne er med til at udpege målet. På den måde kan man minimere risikoen for civile tab, og derfor gøre det svært at ramme ved siden af fra luften, konkluderer Søren Nørby.
Læs også: Militærekspert: Et angreb på Syrien er tæt på
Her får du overblik over tidligere operationer, som Danmark har deltaget i med F16-fly
Kilde: Flyvevåbnet