Den stigende digitalisering åbner en masse nye døre, men gør os også mere sårbare. I Danmark har vi en meget høj tillid til hinanden. Derudover er vi også dét land i Europa med den højeste digitalisering. Dette giver os en større angrebsflade, mener formand for Rådet Digital Sikkerhed, Rasmus Theede.
– Vi lærer vores børn, at de skal låse deres cykler og kigge sig over vejen. Men vi har ikke lært at sætte ind på cyberspace. Rigtig mange låser ikke deres mobiltelefoner, computere og installerer ikke antivirus. De her helt basale ting, ved hackerne godt. Vi vil derfor have en periode nu, hvor vi er meget sårbare, indtil vi har fået det ind under huden, fastslår han.
Læs også: Guide: Sådan sikrer du dine nøgenbilleder mod hackere
Der skal vi være opmærksomme
Hackerne er der, hvor de ved at folk har noget i klemme. Det kan fx være internetsider der har med netdating, handel og jobsøgning at gøre.
– Datingsites er under hårdt angreb for tiden, hvor hackerne udgiver sig for at være en date, som senere lokker penge ud af brugeren. Derudover er jobsøgningssites også angrebet. Her tilbyder hackerene et godt job, så har de en dialog med brugeren, som lige pludselig skal betale nogle penge til et visa kort, siger Rasmus Theede
Også professor og forsker i it-etik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, udtrykker også en udfordring ved den dårlige sikkerhed af persondata. Han ser to tendenser, hvor den ene handler om at indsamle og udnytte ‘big data’, og den anden handler om personificering af tjenester og ydelser.
– De to tendenser skaber et pres for adgang til menneskers personlige data. Der har man set på det sidste, at browserhistorik bliver solgt med det formål at forstå købsvaner og interesser, siger han.
Læs også:Eksperter advarer: Søvn-hacking kan være pissefarligt
Et problem i sundhedsvæsenet
Det danske sundhedsvæsen har også været under søgelyset. Her påpeger Thomas Ploug, at der i det danske sundhedsvæsen i højere grad optræder en samling af flere og flere personlige og private sundhedsdata, fra mange forskellige kilder.
Også Rigsrevisionen har for andet år i træk påtalt den dårlige sikkerhed af personlige data, hvor statsrevisorerne har udtalt følgende:
– Statsrevisorerne finder det kritisabelt og foruroligende, at en række samfundsvigtige opgaver er udsat for alvorlige it-sikkerhedsmæssige risici, der kan true opgavernes løsning og kompromittere fortrolige data.