Dobbelt så mange med universitetsbaggrund starter ny virksomhed i forhold til folk uden universitetsuddannelse. Det viser en rapport udgivet i sidste uge af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Rapporten viser, at i 2013 udgjorde andelen af universitetsuddannede, der starter egen virksomhed, 1%, mens folk uden universitetsuddannelse, der begynder som iværksætter, er på 0,5%.
Flere kandidater fra universiteterne
En del af forklaringen er, at der er kommet flere universitetsuddannede, indrømmer kontorchefen for analysekontoret i Uddannelses- og Forskningsministeriet Jonas Zielke Scaarup.
– Der er kommet flere universitetsuddannede, men undersøgelsen viser, at tendensen til at oprette nye virksomheder blandt nyuddannede er holdt ved, fortæller han.
Læs også: Nye ideer skal gøre tilværelsen lettere for iværksættervirksomheder
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind er begejstret over den store andel af nyuddannede universitetsstudenter, der går af iværksættervejen.
– Det skal være et lige så naturligt karrierevalg som det at være lønmodtager, udtaler han i en pressemeddelelse.
Rapporten fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at det især er de samfundsvidenskabelige studerende, der starter virksomheder, og det kan Peter Kofler, formanden for Dansk Iværksætteri Forening, genkende i de firmaer, der oprettes:
– Det er især inden for IT og E-handel, at de unge opretter nye virksomheder. Det er fordi, de store virksomheder falder bagefter, og fordi tendenserne skifter hurtigt i netop disse områder, forklarer han.
Universiteterne vækker iværksætterne
Ifølge formanden for Dansk Iværksætteri Forening er den stigende andel af universitetsuddannede i iværksætteribranchen, som analysen viser, også et produkt af, at universiteterne selv fokuserer mere på iværksætteri.
– Flere universiteter, specielt Copenhagen Business School og Danmarks Tekniske Universitet fokuserer på at inddrage iværksætteri i uddannelsen, siger Peter Kofler.
Men det er også generelt en tendens, at flere unge starter som iværksætter, tilføjer formanden for Dansk Iværksætteri Forening.
– Unge strømmer til iværksætterbranchen. Det er blevet moderne i det danske samfund at finde på nye løsninger og nye økonomiske muligheder, fortæller Peter Kofler.
Delte meninger om universiteternes bidrag
Roskilde Universitet er også blandt de universiteter, der har fokus på at inddrage iværksætteri under de studerendes uddannelser.
– Vi gør en særlig indsats for at tilbyde studerende valgfrie forløb i innovation og entreprenørskab. Vi forsøger at fremme de studerendes samarbejde med virksomheder og organisationer som del af projektarbejdet hele vejen gennem uddannelsen, fortæller rektor Hanne Leth Andersen.
Læs også: Iværksættertrangen er størst hos unge under tredive
Alex Bjørlig, som er iværksætter med en kandidat i erhvervsøkonomi og IT fra CBS, ser dog ikke sin universitetsuddannelse skinne så tydeligt igennem i sit arbejde.
– På min uddannelse har jeg hørt om alt fra økonomer til organisationsteori, og det kan jeg ikke direkte overføre til min virksomhed. Men det man lærer ændrer ens verdenssyn, og det tager man med, når man starter sin egen virksomhed, fortæller han.