Siden 2012 har antallet af borgere, der har læst med i deres egen journal været stigende. En undersøgelse af 1.018 danskere fra sundhed.dk viser en fordobling i antallet af borgere der læser med i deres egen journal over de sidste 6 år. Dette får konsulent for Kommunernes Landsforening, Michael Hald, til at stille spørgsmålstegn ved, om alle borgere kan passe lige godt på deres egne data.
– De fleste mennesker kan godt finde ud af, at passe på deres NemID eller data, men det kan ikke udelukkes, at nogen har en løs omgang med det eller ikke har ressourcerne til at passe på, siger han.
Fakta om stigning i journaladgang:
29 procent havde prøvet at få adgang til egen journal i 2012.
55 procent havde prøvet, at få adgang i 2018.
Oktober 2018 havde e-journalen på sundhed.dk 199.000 unikke besøgende.
November samme år havde de 170.000 unikke besøgende.
December steg antallet igen til 184.000.
Januar 2019 var antallet steget rekordhøjt til 248.000
Kilde: Sundhed.dk
Michael Hald påpeger, at ældre borgere og handicappede kan være mere udsatte.
– Gamle mennesker og handicappede søger måske ekstern hjælp til behandling af deres persondata, hvis de ikke har en en søn, datter eller pårørende, der kan hjælpe, siger han.
Borgere kan få adgang til og printe deres journal gennem ‘e-journalen’ på sundhed.dk og ‘Min Sundhedsplatform på minsundhedsplatform.dk’. Derudover kan journalerne downloades med ét klik. Dette fraråder Michael Hald folk at gøre.
– Det ville jeg ikke gøre. Det er folks eget problem, hvis de downloader deres journal, siger han.
Fra det øjeblik en journal forlader e-portalerne, er portalerne nemlig ikke ansvarlige for sikkerheden, og det er op til borgerens egen sikkerhedsforanstaltninger, hvorvidt filen er sikker. De to platforme kræver begge NemLog-in, før man kan tilgå sin journal.
– Platformene er noget af det mest sikre, man kan benytte, da NemLog-in benytter ‘tofaktorgodkendelse’: En adgangskode og et personligt NemID nøglekort.
Så hvis man som borger vil føle sig så sikker som muligt, så skal man altså ikke download sin journal.
– Sikkerhedsbrist i forbindelse med NemID er oftest selvforskyldt, siger han.
Sådan gjorde vi: Artiklen er udarbejdet på baggrund af en pressemeddelelse fra sundhed.dk. Interviewet er gennemført via telefon.