Af: Laura Brix og Matilde Nørgaard Larsen
Blandt hestevrinsk, mudder og hø står Dorte Høst og gør hoppen Baby klar. Dorte Høst har igennem 14 år lidt af sclerose, men fordi Holmegårdens Rideklub netop har meldt sig ind i organisationen Parasport Danmark, er det muligt for hende at fortsætte med at udøve sin hobby.
Holmegårdens Rideklub er én af de 82 klubber i Danmark, der tilbyder ridning for bevægelseshæmmede. Dorte Høst er begejstret over, at netop hendes rideklub er en af dem, da ridning er med til at give hende overskud i hverdagen og for en stund glemme, at hun lider af sclerose.
– Det giver mig helt klart et mentalt overskud i min hverdag, og når jeg kommer ind i stalden, så glemmer jeg alt det, som jeg går og synes er træls, siger Dorte Høst.
Det er en del af vores DNA at have plads til alle mennesker
Bub Neerbek, Ejer af Holmegårdens Rideklub
Fordi Dorte Høst lider af sclerose, er hun blevet fritaget for nogle af de daglige gøremål, der normalt hører til i en rideklub. Det drejer sig blandt andet om at rydde op efter hesten, når træningen er slut. Indmeldelsen i Parasport Danmark har været oppe at vende i klubbens bestyrelse, og her var der ingen argumenter imod at melde sig ind.
– Der var ikke nogle gode argumenter for at sige nej, og vi vil gerne bakke op om at være rummelige og have plads til alle søde og rare mennesker, siger bestyrelsesformand for Holmegårdens Rideklub Signe Henningsen.
Læs også: Dansk europamester i Para-badminton: Jeg ser ikke mig selv som handicappet
Samtidig har ejeren af Holmegårdens Rideklub, Bub Neerbek, bakket op, fordi det er en del af rideklubbens kultur.
– Det er en del af vores DNA at have plads til alle mennesker, siger Bub Neerbek.
Udfordringen for en handicappet rytter
Når Dorte Høst rider, bruger hun noget særligt udstyr. Det drejer sig om nogle specielle stigbøjler, tøjler og pisk, der gør det lettere for hende at styre hesten. Hun skal helst ride på en hest, som er redet til, da hun ikke i ligeså høj grad kan træne hesten. Samtidig spiller det økonomiske aspekt en stor rolle.
– Når man har et handicap, er det vigtigt, at hesten er velredet. Derfor kan det være nødvendigt at få en anden til at lære den alt, hvad den skal kunne. Det bliver både svært og dyrt, fordi en dygtig hest koster mange penge, siger Dorte Høst.
Derfor er drømmen for Dorte Høst at få en sponsorhest, fordi det vil give hende flere muligheder og mindske de økonomiske udgifter.
Sådan gjorde vi: Under idéudviklingen havnede vi på Parasport Danmarks hjemmeside, som netop havde udgivet en liste over klubber med sportstiltag til handicappede. På denne liste er Holmegårdens Rideklub med Dorte Høst som kontaktperson. Vi tog kontakt til Dorte Høst, bestyrelsesformanden og ejeren af rideklubben.