Godt 5.500 danskere er smittet med hiv og heraf anslår Statens Serum Institut at cirka 1.000 ikke ved, de er smittet. I Europa er tallet noget højere. En undersøgelse af Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, offentliggjort i går, der viser, at en tredjedel af de hiv-smittede i Europa ikke ved, de er hiv-smittede.
Det er vanskeligt at vide noget konkret om gruppen i Danmark, der ikke kender sin hiv-status, da de jo netop er ikke er registeret i den nationale hiv-database. Mørketallet, som gruppen kaldes, har AIDS-fondet fokus på og vurderer, at det nogenlunde ligner billedet af de kendte hiv-smittede i dag, oplyser Ida Brix, presseansvarlig hos AIDS-fondet.
– Vi kigger efter mørketallet hos mænd, der har sex med mænd, og selvfølgelig også blandt de etniske minoriteter for statistisk set er det her vi finder dem, fortæller hun.
– Jeg tror godt de ved, at der en risiko. De afholder sig fra at blive testet, fordi en hiv-diagnose kan betyde at deres verden bryder sammen. Hvis du ikke længere kan skjule dit dobbeltliv, så tror jeg din verden bryder sammen. Fortæller overlæge Carsten Schade Nielsen på infektionsmedicinsk afdeling Skejby sygehus.
Mænd over 50 år og etniske minoriteter
Tal for 2011:
267 tilfælde af nypåviste hiv-infektioner blev anmeldt – 193 mænd og 74 kvinder.I alt 127 (48 %) var smittet i Danmark og 134 (50 %) i udlandetMedianalderen for mænd var 39 år og for kvinder 34 år.157 var danskere, 89 indvandrere, 15 turister og 6 var enten ’handlet’ eller illegalt i landet.247 (95 %) var smittet seksuelt, heraf 114 mænd, der har sex med mænd, og 133 heteroseksuelt smittede.
Kilde: Statens Serum Institut.
En undersøgelse fra sidste år af 1.515 ny-diagnosticerede hiv-patienter fra infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus kan også give et billede af personerne bag mørketallet.
Ud af de 1.515 nydiagnosticerede hiv-patienter er 34,7 % sendiagnosticerede. Sendiagnosticerede dækker over, at patienten for tidspunktet for diagnosen har haft hiv i en længere periode, inden det er blevet opdaget.
Den største andel blandt de 34,7 % er mænd over 50 år eller personer fra de etniske minoriteter i Danmark, fortæller Carsten Schade Nielsen, overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus, der har været med til at lave undersøgelsen.
Nogle af de ældre mænd over 50 år lever et dobbeltliv. De har typisk kone og børn, men ved siden af familielivet har de sex med andre mænd i det skjulte. Netop dobbeltlivet kan være årsag til, at flere fravælger at blive testet for hiv, fortæller Carsten Schade Nielsen
– Jeg tror godt de ved, at der en risiko. De afholder sig fra at blive testet, fordi en hiv-diagnose kan betyde at deres verden bryder sammen. Hvis du ikke længere kan skjule dit dobbeltliv, så tror jeg din verden bryder sammen, udtaler han.
Kondomer på rastepladser og parker
Hos AIDS-fondet genkender man årsager til, at folk afholder sig fra at blive testet, men at det gælder for alle målgrupper
– Det er ikke en alarm vi råber, at det er ældre mænd med skjult homoseksualitet, der overtager statistikkerne. Det kommer ikke til at ske, siger Ida Brix.
AIDS-fondet målretter dog nogle af deres aktiviteter mod mørketallet.
– Vi er tilstede på rastepladserne og i parkerne. Steder hvor vi ved, folk mødes og har sex. Vi sørger for, at der er glidecreme og kondomer til rådighed på stederne, fortæller Ida Brix.
I den anden risikogruppe, de etniske minoriteter, er aktiviteterne også tilpasset målgruppen.
– Vi har mobilklinikker ude i de etniske miljøer, hvor du kan blive hiv-testet af en, der taler dit sprog. Vi tilbyder BMI-test og hiv-test, fordi det nemmere at sige, at man skal have taget en BMI-test, siger Ida Brix.
Ida Brix fortæller, at det er problematisk på to områder, ikke at kende til sin hiv-status.
– Hvis du er hiv-smittet uden at vide det, kan du smitte andre. Men hvis du bliver testet og kommer i behandling, smitter du ikke. I tilfælde hvor hiv opdages sent sent – og det sker for halvdelen af alle, der konstateres hiv – er hiv så fremskreden, at der er en risiko for, at behandlingen har en mindre god effekt, siger Ida Brix.