Populær browserudvidelse gør det muligt at springe køen over til coronaprøver.dk

Det er mulig at spring køen over til coronaprøver.dk ved hjælp af en browserudvidelse Pressefoto: Region H/Lars Wallin

Lige nu venter tusindsvis af danske på at bestille tid til at blive testet for corona. Mange er utålmodige for at få en tid bestilt på coronaprøver.dk. Nu viser det sig, at man ved hjælp af en simpel browserudvidelse kan springe køen over til coronaprøver.dk

Magnus R. P. Hansen, lektor ved Informatik og Datalogi på RUC, er bange for, at brugere vil sprede metoden gennem sociale medier.

— Der skal altså ikke mere end én Facebook-gruppe og ét Facebook-opslag til, så spreder det sig, siger Magnus R. P. Hansen.

Ifølge ham skyldes det, at coronaprøver.dk lige nu ved hjælp af et tredjepartsfirma sender brugeren hen til et køsystem, som browserudvidelsen kan blokere.

NetAvisen ønsker ikke at guide folk til at springe over i køsystemet, men kender til den konkrete metode.

Hvad er en browserudvidelse?

  • En browserudvidelse er en form for udvidelse til en allerede downloadet browsersoftware. En browsersoftware kan eksempelvis være Google Chrome, Safari eller Mozilla Firefox.

Kilde: Netkablet.dk

På den måde bliver brugeren ført direkte hen til coronaprøver.dk, selvom hjemmesiden normalt ville have sendt brugeren hen til køsystemet. Det gør det altså muligt for brugeren at springe køen over, hvis hjemmesidens serverkapacitet er nået.

Metoden har været kendt

Jesper Nykjær Nikolajsen, Chief Information Officer ved SYNLAB Medical Digital Services, som er udviklerne bag coronaprøver.dk, fortæller, at de godt har kendt til måden at omgå køen på, da de indførte køsystemet tilbage i april måned.

De valgte alligevel at bruge denne metode, da de havde fået at vide, at det kun var en lille del af befolkningen, som ville kunne finde på at springe køen over. Siden april har de heller ikke oplevet misbrug af metoden. De så også køsystemet som et sikkerhedsnet, der ville være med til at sikre et roligt forløb af hjemmesiden.

— Fordi nogle enkelte gør det, så forstyrrer det ikke servicen, forklarer Jesper Nykjær Nikolajsen.

Han slår dog fast, at dette kan ændre sig:

— Situationen bliver en anden, hvis alle får opskriften (til at springe køen over, red.).

Og denne situation er også noget, Magnus R. P. Hansen ser som et problem. Især hvis brugere bevidst forsøger af hemmeligholde delingen af metoden til at springe køen over.

— Det skal være lidt tys-tys, for ellers er det en fejl, som bliver fikset, siger Magnus R. P. Hansen.

Han påpeger, at nogle brugere kunne finde på at retfærdiggøre metoden ved at tænke: ”Det er jo deres skyld, de har lavet det her hul i systemet, derfor udnytter jeg det”.

Denne tankegang finder Jesper Nykjær Nikolajsen dog moralsk forkasteligt og slår fast:

– Hvis man kan, betyder det altså ikke, at man må. Det svarer til, at du går foran syge mennesker i køen hos lægen.

Coronaprøver.dk

– Coronaprøver.dk bruges til at bestille en test for COVID-19.
– Det er mulig at spring køen over til coronaprøver.dk ved hjælp af en browserudvidelse
– Coronaprøver.dk er lavet i et samarbejde mellem  Sundheds- og ældreministeriet, Danske Regioner og SYNLAB Medical Digital Services.

Kilde: Coronaprøver.dk

Jesper Nykjær Nikolajsen forklarer dog, at coronaprøver.dk’s-system bygger på, at brugerne bliver inddelt i forskellige grupper efter, hvorfor de skal testes. Det system gør, at en borger, som skal indlægges, bliver prioriteret foran en borger, som selv anmoder om en prøvning. Så selvom du springer køen over til coronaprøver.dk, så er der altid sikret tider til patienter, som har alvorlige symptomer.

Efter oplysningen fra NetAvisen har SYNLAB Medical Digital Services udviklet et nyt køsystem, som ikke kan omgås lige så let.

— Helt konkret sidder vi og tester den nye løsning. Hvis testene går, som de skal, vil vi indføre den nye løsning allerede i aften (d. 5. november, red.), forklarer Jesper Nykjær Nikolajsen.

Sådan gjorde jeg: Journalisten fandt metoden til at springe køen over på et socialt medie. Derefter tilstræbte han sig først at finde ud af, hvordan browserudvidelsen kunne omgå køsystemet, og tog derefter kontakt til ekspertkilden for at finde ud af, hvor stort et problem der egentlig var snakke om. Til sidst tog journalisten kontakt til SYNLAB Medical Digital Services, og indgik et samarbejde for at sørge for, at der ikke kom oplysninger ud for hurtigt, der kunne skade sikkerheden for coronaprøver.dk.