Chefer og medarbejdere er bange for psykisk syge, og derfor er det svært at få dem ind på arbejdspladserne, men der er virksomhedernes ansvar lyder det fra Københavns Kommunes politikere
Når valget står mellem at hyre en person, der mangler to ben eller en person, der lider af skizofreni til et fleksjob, er det ofte personen uden mentale sygdomme, der får ansættelsen. Det er stort problem, fordi psykisk syge rummer en masse potentiale, lyder det fra Karen Ellitsgaard fra Center for Job på Særlige Vilkår i Københavns Kommune.
”Vi må alle sammen blive bedre til at give udtryk for, når psykisk syge klarer sig godt, men også lade være med at blive bange, når der er en enkelt, der går amok,” siger Karen Ellitsgaard.
Mange er bange
For at få et fleksjob skal man have mistet 60 procent af sin arbejdsevne – så der er i forvejen er svag gruppe, der kan kvalificere sig til et fleksjob.
”Der er mange fleksjobbere med kræft eller sclerose – og vi ved, at når man har det, så går det kun en vej. Men når man har en psykisk sygdom, kan det gå den anden vej,” siger Karen Ellitsgaard.
Alligevel vælger mange arbejdsgivere at afvise personer med psykiske lidelser, fordi de at bange for personerne, eller fordi det er for omkostningsfyldt for virksomheden.
”Hvis man skal ind som fleksjobber, kan det være meget svært at komme ind på et nyt arbejde. Især ved psykisk sygdom, er der mange, der er lidt betænkelige ved at tage nogen ind. Det er virkelig et dilemma,” siger Karen Ellitsgaard.
Virksomhedernes ansvar
I Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsudvalg er de enige i, at der er et problem, men det er først og fremmest virksomhederne, der må blive bedre til at tage ansvar.
”De er en del af det sociale ansvar som nogle af virksomhederne må tage sig af. Vi presser jo arbejdsgiverne til at tage socialt ansvar. Det er en gruppe, som vi gerne vil gøre noget for – men det er et prioriteringsspørgsmål,” siger Susan Hedlund fra Socialdemokratiet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune.
Også i Venstre bliver der lagt vægt på, at det er virksomhedernes ansvar. Ifølge Flemming Steen Munch fra Venstre i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er vejen frem at gå i dialog med virksomhederne.
”Problemet med de psykisk syge er, at vi ikke kan gå ud og tvinge virksomhederne til at tage dem. Virksomhederne bliver også nødt til at kigge på omkostningerne. De sværeste tilfælde får vi ikke ud på jobmarkedet. Men vi må forsøge at forklare virksomhederne, at der også kan være noget at vinde – både for dem og for samfundet,” siger Flemming Steen Munch.
Læs også: