Borgerne bør være aktive i kommunerne og være med til at tage beslutninger fra sag til sag. Hvor i kommunen skal huller i vejene fyldes? Hvilke institutioner skal slås sammen? Skal der bygges en skøjtehal? Hvad mener borgerne, der er af ulemper og fordele ved de enkelte forslag?
Det spørger både Hossein Armandi, spidskandidat fra Borgernes Stemme i Fredensborg, og Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet, om.
Repræsentativt demokrati og deltagelsesdemokrati
- Et repræsentativt demokrati er den form for demokrati, vi har i Danmark
- Det går ud på, at borgerne vælger nogle repræsentanter. De repræsentanter skal så træffe beslutninger på vegne af borgerne
- Repræsentanterne er politikerne, som bliver valgt ind i byrådet
- I et deltagelsesdemokrati skal folk give deres mening fra sag til sag
- Det betyder, at borgerne får mere direkte indflydelse på politikerne
– Jeg mener, at det er en god idé, at byrådet med jævne mellemrum prøver deres argumenter af ved at gå i diskussion med borgerne, slår Johannes Andersen fast.
Og det gør de i Fredensborg. Her inviterer Hossein Armandi, sammen med Borgernes Stemme, borgerne til borgermøder ved at gå rundt med flyers.
LÆS OGSÅ: Politikere jagter unge på sociale medier
Hossein Armandi mener, at borgerne har meget at bidrage med til lokalpolitikken, og det burde ikke være noget problem, at få folk til at komme med indputs.
Jeg mener, at det er en god idé, at byrådet med jævne mellemrum prøver deres argumenter af ved at gå i diskussion med borgerne
Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet
Borgerne skal inddrages
– Danmark er allerede et foreningsland, og vi har mange frivillige arbejdere på kryds og tværs. Så hvorfor ikke politik? Spørger Hossein Armandi.
Men det kræver dog, at man tager borgerne alvorligt, mener Hossein Armandi. Det er vigtigt, at borgerne føler, at deres mening betyder noget, og at politikerne holder de løfter, de giver til dem.
– Vi skal have en tillid oprettet, hvor borgerne ved, de kan påvirke deres politikere, så de handler efter borgernes ønske og ikke deres egen, siger han. Det gælder alt. Det er ligegyldigt hvor stor eller lille sagen er. Hossein Armandi vil gerne høre borgernes mening om alt fra det nye affaldssorteringsforslag til antallet af parkeringspladser til cykler ved stationen.
Det, der først og fremmest styrker demokratiet, er da, at borgerne får større grad af medbestemmelse
Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet
LÆS OGSÅ: Kommune inddrag din borger
Deliberativt demokrati
- Det deliberative demokrati er en form for demokrati, hvor beslutninger er taget på baggrund af konsensusbeslutningstagning og repræsentativt demokrati.
- Det sker ved at borgerne afprøver politikernes argumenter
Det kan Johannes Andersen nikke genkendende til. Der er mange ting, borgerne kan bidrage med, bl.a. erfaringer, idéer, holdninger og kritik.
– Borgerne kan tillægges større betydning, når det drejer sig om at træffe beslutninger, siger Johannes Andersen. De ved rigtig meget om, hvordan det er at leve med de beslutninger, der bliver truffet på et højere sted.
Det vil styrke demokratiet
– Det, der først og fremmest styrker demokratiet, er, at borgerne får større grad af medbestemmelse, siger Johannes Andersen.
Alle har en mening om et eller andet, og jeg synes, det er vigtigt, at alle er med, for alle kan bidrage med noget
Hossein Armandi, spidskandidat for Borgernes Stemme i Fredensborg
Borgerne skal være med til at træffe beslutninger. Men ikke direkte. De skal komme med deres holdninger og kritik til politikernes forslag. Den bedste løsning ville, ifølge Johannes Andersen, være et deliberativt demokrati.
– Det er ikke deltagelsesdemokrati, men et deliberativt demokrati, altså hvor man prøver argumenter af. Det er vigtigst, at borgerne er med til at prøve politikerne af, siger han.
Et deltagelsesdemokrati er ganske enkelt ikke muligt i kommunerne, mener Johannes Andersen. Kommunerne er simpelthen for store.
Hossein Armandi mener, at alle borgere har noget at bidrage med. De kan give politikerne et indblik i, hvordan forskellige beslutninger kommer til at påvirke manden på gulvet. Men borgerne kan også bare generelt bidrage.
– Alle har en mening om et eller andet, og jeg synes, det er vigtigt, at alle er med, for alle kan bidrage med noget, siger han.