Københavnske busser har indført en ny regel, der gør det muligt for buschauffører at afvise ildelugtende passagerer. Tiltaget skal få flere til at tage bussen.
Under påskud af at følge med i trafikken udenfor, sidder du med næsen trykket mod den fedtede busrude. Lugten fra din sidemand er så påtrængende, at du overvejer at stå af og tage den næste bus.
Passagerer, der føler sig chikaneret af og klager over medpassagerernes kropslugt, er blevet så stort et problem, at Købehavn Trafikken nu indfører regler for lugt i deres busser.
”De nye regler skal gøre det mere attraktivt og behageligt for vores brugere at tage bussen,” siger Købehavn Trafikkens direktør Kim Taarborg.
Op til den enkelte
De nye regler, der skal sikre lugtfrie busser, træder i kraft i dag. Planen er, at det som udgangspunkt skal være op til den enkelte chauffør at vurdere, hvornår en passager lugter så meget, at det kan være til gene for de andre passagerer.
”Vores chauffører håndterer mange forskellige mennesker i deres dagligdag, og jeg ser ikke noget problem i, at de skal afvise folk, der lugter. Det er jo ikke anderledes end dem, der er for fulde,” siger Kim Taarborg.
Informationsmedarbejder i de hjemløses landsorganisation, SAND, Sofie Bay frygter, at det nye tiltag vil betyde, at de hjemløse, der lugter grimt, mister et værested.
”De hjemløse bruger busserne som mobile varmestuer, som et andet hjem. Hvis busselskabet fjerner muligheden for, at de hjemløse, der lugter, kan tage en slapper i bussen, så vil der ske en yderligere stigmatisering af hjemløse,” siger Sofie Bay.
Den som ingen lugter
Sofie Bay mener, at Købehavn Trafikkens nye lugtregulerende tiltag vil have store konsekvenser for de svageste hjemløse, der er vant til at blive trynet af andre.
”Man vil i forvejen ikke glo på de hjemløse, og nu vil man heller ikke lugte til dem, det er en uheldig udvikling,” siger Sofie Bay .
Kim Taarbog mener ikke, at buschaufførerne kommer til at diskriminere de hjemløse med de nye regler.
”De hjemløse må gerne være i bussen, hvis de har taget et bad, og tiltaget gælder desuden kun 1. april,” siger Kim Taarborg.
Læs også: