
Sommertiden har indfundet sig, og mørket sænker sig senere og senere. Men når mørket først har lagt sig, er gadelyset afgørende for en tryg færden for de fleste. Flere steder i Taastrup vil man for tiden dog møde mange slukkede gadelygter. Især omkring Taastrupgård. Det skyldes overgravede elkabler og sikringer, der springer. Gadelygterne på Høje-Taastrup Stien har i en lang periode været plaget af enorme byggeprojekter i området. Her bliver elkabler gang på gang gravet over, og det går ud over gadelygterne.
Lars Koch, som er vej- og asfaltchef i Høje-Taastrup kommune, fortæller, at byggerierne har givet anledning til problemer med gadebelysningen.
– Belysningen af Høje-Taastrup Stien har givet os meget bøvl i en længere periode. Det skyldes, at vi er ved at bygge om nede i Taastrupgård, siger han.
Byggeprojekterne omfatter nedrivning af lejligheder, omlægning af ledninger og en ny vej, som kommunen er ved at bygge.
– Så der er mange, der render rundt og roder i området, og de har det altså med at få gravet de her elkabler over. De forsyner vores stibelysning. Det er noget, der har stået på de sidste to vintre, fortæller Lars Koch.
Taastrupgårdsvej, som også ligger i dette område, er også præget af mange slukkede gadelygter. Det skyldes dog nogle sikringer, der er sprunget, forklarer Lars Koch.
Bekymrede borgere
Lars Koch fortæller også, at kommunen har fået mange henvendelser fra bekymrede borgere angående Høje-Taastrup Stien. Og netop disse henvendelser kan i nogle tilfælde få kommunen til at reagere.
Det var tilfældet tilbage i 2023, da byrådet besluttede at slukke hver tredje gadelampe i hele kommunen for at spare strøm. Her besluttede byrådet dog hurtigt at tænde lamperne igen på baggrund af tilbagemeldinger fra utrygge borgere.
– Vi fik temmelig mange tilbagemeldinger fra borgere, som var utrygge. Det var også derfor, at byrådet så hurtigt besluttede at tænde lamperne igen. Jeg tror ikke, der er tvivl om, at ubelyste stier giver anledning til utryghed, siger Lars Koch.
3 principper, der kan øge trygheden:
- Øjne på gaden
- Overblik og synlighed
- Tryghedsskabende belysning
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
Gadelys skaber tryghed
Anders Hede, som er forskningschef i TrygFonden, er enig med Lars Koch i, at lys er afgørende for tryghedsfølelsen.
– Der er en tendens til, at folk synes, at mørke er ubehageligt og uoverskueligt. Man føler, at man mister overblikket over det umiddelbare miljø, man er i. Der er nogle mennesker, der kan gemme sig. Det er virkelig de gamle urfølelser, der kommer på spil, forklarer Anders Hede.
Han fortæller også, at der dog kan være stor forskel på, hvorvidt man føler sig utryg i mørket alt efter ens alder og køn.
– Det er specielt yngre mennesker og yngre kvinder, som ikke kan lide at færdes i mørket. Men mænd – og specielt de ældre mænd – de bekymrer sig ikke så meget om mørket, siger Anders Hede.
Mange undersøgelser har gennem tiden påpeget, hvor vigtig gadebelysningen er for trygheden. Det skriver både Trygfonden, Bo Trygt og Det Kriminalpræventive Råd.
Lars Koch fortæller desuden, at gadelys kun tjekkes systematisk en gang om året. Derudover kan borgere selv indberette manglende gadelys online.
-En gadelampe kan i teorien stå 364 dage uden lys, hvis der ikke er nogen, der indberetter fejlen, forklarer han.
Det samlede byggeri ved Taastrupgård, som er grunden til en del af den manglende gadebelysning, er først færdigt i 2030. Derfor kan slukkede gadelygter muligvis præge området indtil da.
Sådan gjorde vi: Journalisten fik et tip om de slukkede gadelygter fra en beboer i området. Herefter tog journalisten ud til området en mørk aften, men mødte her ingen borgere, der ville udtale sig til citat. Derefter ringede journalisten til Anders Hede fra TrygFonden og herefter til Lars Koch, som er vej- og asfaltchef i kommunen.