
Byrådet i Allerød Kommune har stemt om klassedelingen på Lynge Skole. Et flertal valgte at stemme for en overskridelse det vedtagede klasseloft. Foto:Pia Maagaard Hansen
Byrådet i Allerød Kommune har torsdag den 27. marts 2025 stemt for at springe sit klasseloft på maksimalt 24 elever pr. klasse på Lynge Skole. I praksis har byrådet valgt at oprette tre børnehaveklasser, der overskrider klasseloftet i stedet for at oprette fire, der holder sig under.
Beslutningen betyder, at seks ud af 78 ansøgere har fået afslag på optagelse til børnehaveklasse på Lynge Skole. En af de afviste elever har fået dispensation, og yderligere to tilflyttere har ansøgt om optagelse.
Det fremgår af byrådsreferatet, at tilflyttere har en udvidet ret til optagelse på den lokale distriktskole. Kommunen kan derfor ikke afvise de børn, der for nylig er flyttet til distriktet eller gør det inden skolestart.
Som det ser ud nu, er det samlede antal børnehaveklasseelever på Lynge Skole 75 børn, hvilket udgør tre børnehaveklasser med 25 elever i hver.
Enhedslisten kritiserer beslutningen
Emil Ulrik Andersen (EL) stiller sig kritisk over for resultatet af denne afstemning. Selv var han den eneste i byrådet, der stemte imod at overskride loftet på Lynge Skole. Han mener, at det er forkert at stemme for at springe klasseloftet på 24 elever, som byrådet tilbage i 2022 havde enighed om, ville gavne både elever og lærere.
– Når byrådet vedtager dette forslag, vedtager de at starte skoleåret med tre klasser, der allerede springer loftet. Det gør, at der ikke er plads til de yderligere tilflyttere, som muligvis vil komme, og som skolen ikke må afvise. Hvis vi bare kan vælge at gå over de 24 elever, så snart elevtallet stiger, så giver tallet 24 og loftet jo aldeles ingen mening. Det er yderst kritisabelt, siger Emil Ulrik Andersen.
Emil Ulrik Andersen understreger sin bekymring for, at der kommer endnu flere tilflyttere. I så fald vil tallet komme højere op end de aktuelle 75 elever og gøre børnehaveklasserne endnu større. Desuden kritiserer han modargumenter om, at det ikke er økonomisk forsvarligt at oprette en fjerde klasse på Lynge Skole, da loftet er vedtaget for børnenes skyld og ikke som en økonomisk rettesnor.
Socialdemokratiet: ser det som en »buffer« og ikke et loft
Vibeke Højbjerg (S), der er medlem af Børne- og Skoleudvalget i Allerød Kommune, stemte for at oprette tre klasser. Hun påpeger, at hun ikke ser grænsen på 24 elever i Allerød Kommune som et maksimalt »loft«, men en »buffer« op til den lovpligtige øvre grænse.
– Jeg ser det ikke som et loft, men en buffer vi har på 24 elever op til den lovpligtige grænse på 26 elever. Man skal tænke på det som et tal, vi bruger som mål for klassedannelse for at sørge for at få luft og plads til potentielt at få flere elever i klassen, hvis disse kommer til efter klassedannelsen. Det er altså ikke et loft, der kan springes, som Enhedslisten fremstiller det, siger hun.
Hun understreger desuden, at hun finder det ganske forsvarligt, at flere af kommunens børn afvises en plads på Lynge Skole, da det vil være dyrt at oprette en fjerde børnehaveklasse i Lynge. Derudover mener hun, at der er en lang række andre gode skoler i Allerød Kommune, som de afviste børn vil trives på.
Læs også: Skuffede ældre: »Politikerne har ikke gennemtænkt beslutning om robotstøvsugere«
Kommunens egne definitioner af klasseloftet
Lovgivningen for antallet af elever ved klassedannelsen af børnehaveklasser ligger på maksimalt 26 elever.
I Allerød Kommune har man valgt at sænke den lovpligtige grænse med to elever.
Tallet 24 blev af Allerød Kommune beskrevet som et »klasseloft«, da det blev stemt for i 2022. Det fremgår af byrådsreferatet fra den 24. februar 2022.
Da der blev stemt om skoledelingen på Lynge Skole, blev klasseloftet beskrevet som »det maksimale antal af børn i klasserne på tidspunktet for klassedannelsen«. Det fremgår af byrådsreferatet fra den 27. marts 2025.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lynge Skole.
Vi har heller ikke kunne få en kommentar fra Maibritt Deichmann, kredsformand for Lærerforeningen i Allerød-Hørsholm, da hun har valgt ikke at udtale sig om politiske forhold.
Læs også: Skoleelever kommer på landet
Sådan gjorde vi: Nyheden kommer fra byrådsreferatet på Allerød Kommunes hjemmeside. Begge kilder er interviewet mundtligt.