Personer, der har fået en blodprop, har svært ved at beholde deres job. 25 procent af de, der har været ramt af en blodprop i hjertet, mister efter blodproppen deres job inden for et år. Det er tre gange så mange som almindelige danskere.
Det viser et nyt studie fra Herlev og Gentofte Hospital, der har undersøgt næsten 40.000 patienter, der har været ramt af en blodprop i hjertet.
FAKTA OM UNDERSØGELSEN
39.296 patienter var med i undersøgelsen.
20.415 patienter kom tilbage i job.
4.938 patienter mistede deres job inden for et år.
– Det hele udspringer af, at undersøgelser viser, at ni ud af ti kommer tilbage på arbejdsmarkedet efter en blodprop i hjertet. Men vi kan med vores undersøgelse sige, at det ikke altid sker så succesfuldt, som man kunne håbe, siger Lærke Smedegaard, der er læge, PhD-studerende og undersøgelsens førsteforfatter.
Svært at fastholde jobbet
Selv om personer kommer i arbejde, efter de har fået en blodprop i hjertet, har de en markant forhøjet risiko for at miste jobbet igen.
– Vi kan se, at folk, der har haft en blodprop i hjertet og har genoptaget deres arbejde, har tre gange så høj risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet i sammenligning med andre arbejdende danskere, der ikke har haft en blodprop i hjertet, siger Lærke Smedegaard.
Af undersøgelsens over 20.000 patienter, der vendte tilbage til arbejdsmarkedet efter at have fået en blodprop i hjertet, mistede en fjerdel deres job og kom på overførselsindkomst inden for et år.
Det er der ifølge arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet en god grund til.
– Der er en sandsynlighed for, at en blodprop kan betyde, at folk ikke kan varetage de samme opgaver på jobbet, som de kunne før, siger Bent Greve.
Pres fra virksomhederne
Folk mellem 60 og 65 udgør ligesom folk mellem 30 og 39 en stor del af de patienter, der har størst risiko for at miste jobbet efter en blodprop i hjertet.
Bent Greve mener ikke, at det er overraskende, at undersøgelsen viser, at de ældre har svært ved at beholde deres job, da de er i en alder, hvor de alligevel kan gå med overvejelser om at trække sig tilbage.
Det er dog mere overraskende, at de 30 til 39-årige har svært ved at beholde deres job efter en blodprop i hjertet.
– Arbejdsgivere kan være bekymrede for at beholde denne gruppe af bekymring for, om de får endnu en blodprop, da det er så atypisk for denne aldersgruppe, siger Bent Greve.
Virksomheder kan i nogle tilfælde derfor vælge at fyre denne gruppe af medarbejdere, hvis der eksempelvis er nedskæringer.
Rehabilitering er vigtig
Ved at være opmærksomme på at hjælpe de mest udsatte grupper, kan sundhedsvæsnet dog sikre, at disse grupper får hjælp til at beholde deres jobs.
– Sundhedsvæsnet og kommunerne kan sætte ind ved at fokusere på, hvad de kan gøre for at genoptræne og rehabilitere de pågældende medarbejdere. Her er det måske specielt vigtigt, at de fokuserer på de 30 til 39-årige, siger Bent Greve.