Unge fodboldtalenter, der har fødselsdag sidst på året, vælges fra til de danske ungdomslandshold. Kun cirka 10 procent af spillerne på de seneste U16-U21-landshold er nemlig født i årets sidste kvartal, kan det udledes af truplisterne på Dansk Boldspil-Unions (DBU) hjemmeside.
DBU har iværksat en række initiativer, som skal øge de mere sent udviklede spilleres muligheder for at slå igennem, men det største skridt skal tages i klubberne, mener Thomas Søbye, der er lektor i idræt, coach og konsulent i teamudvikling.
Futurelandsholdet giver mulighed for, at de mindre U16-spillere kan få lov at træne og spille med på et højt niveau. Jeg mener dog kun, at det er et lille skridt på vejen. Det centrale skridt skal tages ude i klubberne
Thomas Søbye, lektor i idræt
I marts måned etablerede DBU sit nye talenttiltag “Futurelandsholdet”, som potentielt vil kunne forbedre vilkårene for talenter, der er født sidst på året. Det uofficielle landshold, der består af mindre fysisk udviklede talenter, er dog kun første skridt på vejen, ifølge Thomas Søbye.
– Futurelandsholdet giver mulighed for, at de mindre U16-spillere kan få lov at træne og spille med på et højt niveau. Jeg mener dog kun, at det er et lille skridt på vejen. Det centrale skridt skal tages ude i klubberne, siger Thomas Søbye.
Læs også: Forsker: Fodbold-tvang er en dårlig idé
– Hvis man eksempelvis kigger på FC Midtjyllands U19-hold, så er der en klar hovedvægt på spillere, der er født i første kvartal. Og det er jo klart, at ungdomslandsholdene udvælger blandt de dygtigste spillere ude i klubberne, forklarer Thomas Søbye.
Futurelandsholdet kan blive en gulerod for klubberne
Thomas Søbye mener dog, at DBU’s Futurelandshold kan blive en vigtig motivationsfaktor for de klubber, der jagter den mest eftertragtede ungdomslicens, A-licensen, som sikrer en plads i de fineste af DBU’s ungdomsturneringer.
Følgende danske fodboldklubber har A-licens:
AGF, Brøndby IF, Esbjerg, FC København, FC Midtjylland, FC Nordsjælland, HB Køge, Lyngby BK, OB, Randers Freja, Vejle BK, SønderjyskE, AaB.
– Det kan være, at Futurelandsholdet kan fungere som en gulerod for klubberne. For at få den mest eftertragtede ungdomslicens er det nemlig et kriterium, at klubberne skal have et vist antal ungdomslandsholdsspillere i truppen. Hvis Futurelandsholdsspillere tæller med i den pulje, kan det måske give klubberne noget ekstra motivation i den forbindelse, vurderer Thomas Søbye.
Læs også: Fanforsker: Polititweets kan have en præventiv effekt
Talenter, der er født i første kvartal, udgør 46 procent af de seneste ungdomslandshold, mens spillere fra andet og tredje kvartal fylder 22 procent hver.