»Det er godt, jeg har lidt sigøjner i mig«

Zayra Moises vil gerne lære dansk, selvom hendes fremtid i Danmark er usikker. Hun falder nemlig for 24-års-reglen og må derfor flytte til Sverige med sin mand. Foto: Louise Dalsgaard
Zayra Moises vil gerne lære dansk, selvom hendes fremtid i Danmark er usikker. Hun falder nemlig for 24-års-reglen og må derfor flytte til Sverige med sin mand.
Foto: Louise Dalsgaard

– Blomster, hårnåle, lyskæder og måske noget tyndt stof, der kan hænge fra loftet, lyder det på et spanskklingende engelsk.

Zayra Moises kigger op på sine to danske veninder fra listen, hun har skrevet på sin hvide smartphone. Det øsregner udenfor, og derfor planlægger de tre piger bryllupsshopping på en café i indkøbscentret Field’s på Amager.

Der er meget, der skal nås, inden Zayra skal giftes på Københavns Rådhus næste lørdag. Også at få købt en foundation, der kan dække renderne under øjnene og den halvrøde næse, der vidner om, at den colombianske pige ikke har haft nok tøj med til at klare Danmarks septembervejr.

Det hårdeste er, at vi ikke ved, hvor lang tid vi skal være i Sverige. Jeg har hørt om tilfælde, hvor folk har været der i to år.
Zayra Moises, 22 år fra Columbia

Den 22-årige colombianer landede i Kastrup for kun syv dage siden. Hun skal giftes med sin danske kæreste og håber på at slå sig ned i Danmark resten af sit liv. Indtil videre bliver hendes ophold dog kort.

For selvom det colombiansk-danske par helst ville bo i Danmark og forblive kærester, er det ikke muligt. Ligesom andre ikke-EU-borgere under 24, der forelsker sig i en dansker, kan Zayra nemlig ikke få opholdstilladelse i landet.

Sigøjnertilværelse

Derfor skal Zayra og kæresten Uffe Jensen giftes, og når bryllupsfesten er ovre flytte til Sverige. En løsning, der ofte er bliver betegnet som ’Malmø-finten’. Som EU-boger kan Uffe nemlig flytte til Sverige, hvor han på grund af reglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed kan tage Zayra med uden problemer.

– Det er godt, jeg har lidt sigøjner i mig, griner Zayra lidt nervøst.

Øjnene er fastlåst mod bordet, mens hun rører i sin sorte kaffe, som om det at lande i et land og skulle flytte videre til et nyt ikke er særligt sjovt.

24-års-reglen har været en del af dansk udlændingelov siden 2002. Reglen har været udskældt af flere partier – blandt andet SF – som i 2011 gik til valg på at afskaffe reglen. Det er ikke sket i denne valgperiode, og nu lyder det fra medlemmer i partiets landsledelse, at reglen måske også får lov til at blive næste valgperiode, hvis partiet kommer i regering igen.

Læs også: De glemte indvandrere

Derfor kan par som Uffe Jensen og Zayra Moises se frem til at tage turen til Sverige nogle år endnu, hvis de vil omgå reglen:

– Jeg ved, at Sverige er midlertidigt, men det bliver hårdt. I Danmark vil jeg jo bo. Og her kender jeg nogle stykker og Uffes familie. Jeg har ingen i Sverige, kender ikke sproget og Uffe skal arbejde i Danmark, forklarer Zayra.

Hun hoster højt et par gange, tørrer sig om den rødlige næse og ser undskyldende ud på mængden af folk i caféen.

– Hvis jeg havde været hjemme i Columbia, kunne jeg bare få en sprøjte med stærk medicin på apoteket til at tage den her influenza, ironiserer hun over situationen.

Når parret har boet i Sverige et stykke tid, kan Uffe få lov til at tage Zayra med til Danmark uden at skulle stille bankgaranti, opfylde 24-års-reglen eller regler for tilknytningskrav.

Men det næste stykke tid bliver ‘hjem’ for Zayra altså Sverige. Og for at få en opholdstilladelse her, skal hun fx lære svensk:

– Jeg har ikke så meget imod at lære svensk. Det skal nok blive udfordrende. Det hårdeste er, at vi ikke ved, hvor lang tid vi skal være i Sverige. Jeg har hørt om tilfælde, hvor folk har været der i to år.

Fakta 24 års-reglen

  • Regel i Udlændingeloven, der blev indført i 2002 af den daværende VK-regering.
  • 24-års-reglen skal forhindre tvangs- og proformaægteskaber og mindske antallet af familiesammenføringer mellem udenlandske og danske statsborgere

Krav

  • Begge parter skal være over 24 år
  • Ægtefællernes samlede tilknytning til Danmark skal være større end til et andet land
  • Den danske part skal stille 50.000 kroner som garanti og må ikke have modtaget kontanthjælp i tre år
  • Den fælles bolig skal være af “rimelig størrelse”.

“Malmø finten”

Henviser til at, man kan omgå 24 års-reglen ved at begge parter tager ophold i et andet EU-land som fx Sverige i minimum 10 uger og herefter blive familiesammenført i Danmark.

Kilder: Retsinfo.dk og Æegteskabudengraenser.dk

Kærligheden og Columbia

Zayra har tit talt med Uffe om, at der ville være problemer ved at få hende til Danmark. Ikke nemme problemer, som da hendes Mastercard ikke fungerer i Field’s’ H&M, og hun må låne penge af veninderne til bryllupsnattens undertøj. Men fordi fremtiden i Danmark er usikker.

Alligevel har Zayra været tilbageholdende med at foreslå, at de i stedet skulle slå sig ned i Columbia:

– Det ville være meget lettere. Og jeg har ikke noget imod at bo der, for jeg kommer derfra. Men for Uffe ville det være svært – næsten umuligt – at vænne sig til for eksempel colombianske arbejdstider, lønniveau og den ringe offentlige transport, forklarer hun.

Læs også: Ægteskab uden Grænser om Sverigesløsningen

Hun finder hurtigt et eksempel frem fra hukommelsen:

– Lige inden jeg kom til Danmark, var der en stor strejke, der lukkede alle veje og lufthavne. Jeg kunne ikke komme fra a til b, og mange steder løb man tør for for eksempel mad og benzin. Jeg tror ikke, at Uffe ville kunne håndtere sådan noget i længere tid.

Det er altså mere for kærestens skyld end sin egen, at hun efter at have færdiggjort uddannelse har forladt venner, familie og muligheden for job i hjemlandet:

– Jeg tror, at Uffe ville lide meget i Columbia. Jeg kommer ikke til at lide her. Det bliver hårdt. Men jeg kommer ikke til at lide, siger hun bestemt.

Fremtiden i Danmark

Og selvom valget nu er faldet på den danske velfærdsstat, ønsker Zayra ikke, at den skal blive en sovepude, hvis hun en dag får sin opholdstilladelse.

Hun vil integreres og lære både dansk kultur og sprog at kende fx ved at læse en master inden for Strategisk Kommunikation. Det, selvom Uffe taler flydende spansk, og Zayra lige nu kun kan sige ’nej’ på dansk:

– En af mine venner spurgte forleden, hvorfor jeg ikke finder andre colombianere her. Men jeg har det sådan, at hvis jeg kun ser mig om efter folk, der ligner mig, når jeg er et nyt sted, så ender jeg i ’ingenmandsland’. Hvis man er et sted, skal man lære det at kende ordentligt, siger hun.

Zayra håber derfor på, at hun kan få lov til at studere i Danmark eller bruge sin uddannelse i kommunikation og journalistik fra hjemlandet til at få et spændende job.

Men lige nu – mens  Zayra og veninderne diskuterer, hvilke lys der skal hænges i loftet til parrets bryllupsceremoni – er fremtiden i Danmark usikker.

Alligevel lyser Zayra op i et smil og vifter mod sine veninder, da hun finder ‘Min Anden Danskbog’ til en 20’er på Bilkas Boghylde. Hun bladrer lidt i den og forsøger mislykket at udtale ‘robot’ på dansk.

– Den må jeg hellere købe, griner hun og går mod kassen.